Nieuws

Huis en hypotheek: dit verandert per 2023

De jubelton wordt drastisch verlaagd, er komt subsidie voor één isolerende maatregel en de hypotheekrenteaftrek daalt verder. Wat wijzigt er nog meer volgend jaar?

dinsdag 22 november 2022
Huis en hypotheek: dit verandert per 2023

In 2023 verandert er het een en ander rond je huis en hypotheek. Denk aan de afschaffing van de jubelton, verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek en het aanpassen van de leennorm. Wil je jouw woning isoleren, ook voor één maatregel kan je vanaf volgend jaar subsidie aanvragen. Neem het overzicht door, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Jubelton drastisch verlaagd

Wil je jouw kinderen nog de jubelton schenken? Onderneem dan snel actie. Volgend jaar wordt de jubelton van € 106.671 naar € 28.947 verlaagd. Dit bedrag staat gelijk aan de eenmalig verhoogde vrijstelling. Ook als je nu nog niet het volledige bedrag beschikbaar hebt, kun je nu al wel een schenking doen en deze aanmerken als de jubelton. In 2023 mag je deze namelijk aanvullen tot een ton. Voorheen kon je de schenking spreiden over drie jaar. Die mogelijkheid is beperkt omdat de jubelton in 2024 helemaal wordt afgeschaft.

Afbouw hypotheekrenteaftrek

In 2020 kwam de afbouw van de hypotheekrenteaftrek in een stroomversnelling. Volgend jaar wordt het eindpunt bereikt. Je kunt de hypotheekrente dan tegen maximaal 36,93% aftrekken. Dit tarief geldt overigens voor alle andere aftrekbare kosten. Voor inkomens tot € 73.031 is dit gelijk aan het belastingtarief. Voor inkomens boven deze grens komt de verlaging harder aan, aangezien de inkomstenbelasting met 49,50% een stuk hoger ligt.

Subsidie voor één isolerende maatregel

Vanaf 1 januari 2023 kun je ook subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. Heb je na 2 april van dit jaar één isolerende maatregel laten uitvoeren? Ook dan kun je nog een subsidieaanvraag doen, tot maximaal één jaar nadat de maatregel is uitgevoerd. De subsidie voor één maatregel bedraagt 15%. Bij twee maatregelen zijn 30% van de kosten gesubsidieerd.

Overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog

Wil jij een vakantiehuisje kopen of een woning voor de verhuur? Vanaf 1 januari betaal je 10,4% overdrachtsbelasting in plaats van 8%. Dit geldt dus alleen voor woningen die je niet als hoofdverblijf gaat gebruiken. Bij eigen gebruik van de woning blijft de overdrachtsbelasting 2%. Starters tussen 18 en 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen als zij een woningen van maximaal € 440.000 kopen (in 2022 was dit € 400.000).

Hogere grens Nationale Hypotheek Garantie

De NHG-grens wordt in 2023 verhoogd naar € 405.000. Voor woningen met een marktwaarde tot dit bedrag kan je volgend een NHG-hypotheek afsluiten. Wanneer je ook energiebesparende maatregelen meefinanciert, ligt de grens op € 429.300. Deze garantie biedt een vangnet als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen door onvoorziene omstandigheden. Denk aan een scheiding, overlijden of onverwacht ontslag.

Ruimere leennormen

Het Nibud stelt jaarlijks vast hoeveel je verantwoord kunt lenen. In 2023 kun je naar verwachting meer lenen dan in 2022. Voorwaarde is wel dat je inkomen mee stijgt en de hypotheekrente niet verder omhoog gaat. Meer hierover lees je in dit artikel. Tweeverdieners krijgen een extra voordeel. Vanaf volgend jaar wordt het tweede inkomen niet voor 90%, maar volledig meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek.

Afbouw wet Hillen

Huiseigenaren met een lage eigenwoningschuld gaan de komende jaren steeds meer eigenwoningforfait betalen. Wanneer je na renteaftrek nog steeds EWF overhoudt, zorgt de wet Hillen ervoor dat je dit niet hoeft op te tellen bij je inkomen. Sinds 2019 wordt deze wet jaarlijks met 3,33 procent afgebouwd. In 2023 kun je nog maar 83,35 % aftrekken.

Daling eigenwoningforfait

De Belastingdienst ziet jouw eigen woning als verhogen. Hierover moet je dus belasting betalen in de vorm van het eigenwoningforfait (EWF). Dit tarief daalt in 2023 van 0,45% naar 0,35 procent voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en de € 1.200.000. Doordat het tarief daalt hoef je minder belasting te betalen. Keerzijde is de fors gestegen woningwaarde. Hierdoor wordt het forfait over een hoger bedrag berekend.

Wil je een hypotheek afsluiten, je zoon of dochter aan een huis helpen of lenen voor het verduurzamen van je woning? Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact op. Onze deskundige adviseurs houden uiteraard rekening met de wijzigingen in 2023.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie