Nieuws

Dit wist je nog niet over je zorgverzekering in 2023

De premies voor de zorgverzekering 2023 zijn bekend. De prijsverschillen tussen verzekeringspakketten zijn groot, tussen de duurste en goedkoopste polis zit een gat van ruim 400 euro op jaarbasis.

zaterdag 26 november 2022
Dit wist je nog niet over je zorgverzekering in 2023

Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premie voor 2023 bekend gemaakt. Het is dan ook hoog tijd om de balans op te maken. Hoeveel stijgt de premie volgend jaar en valt er wat te besparen door te wisselen van zorgverzekeraar?

De harde feiten

Eerst de harde feiten. Een basisverzekering kost volgend jaar gemiddeld 138,45 euro per maand. Dat is een stijging van ruim 10 euro ten opzichte van nu.
Nederlanders met een collectieve zorgverzekering moeten volgend jaar het diepst in de buidel tasten. Voor deze groep stijgt de zorgpremie zelfs met gemiddeld 14 euro per maand. Voor een gezin met twee jonge kinderen, betekent dat een extra kostenpost van 340 euro op jaarbasis, blijkt uit berekeningen van Zorgwijzer.

Forse prijsverschillen

De prijsverschillen tussen verzekeringspakketten zijn volgend jaar wederom groot, want tussen de duurste en goedkoopste polis zit een gat van ruim 400 euro op jaarbasis, zeggen de cijfers. “Prijstechnisch valt er dus zeker wat te besparen in 2023. Al is de laagste premie ook niet altijd de beste keuze”, verklaart Koen Kuijper, zorgexpert bij Zorgwijzer.

“De duurste en goedkoopste zorgverzekering dekken in wezen dezelfde zorg, maar verschillen behoorlijk in de polisvoorwaarden. Als het aankomt op de keuze uit zorgaanbieders doen de duurdere polissen het meestal een stuk beter. Fixeer dus niet alleen op prijs, maar kijk ook naar wat een verzekeraar verder te bieden heeft qua extra services”, aldus Kuijper.

Hoe kies ik een nieuwe, goedkopere zorgverzekering?

Het kiezen van een nieuwe zorgverzekering begint bij het vergelijken. Maar hoe begin je en waar let je op? Een stappenplan:

1. Maak een lijstje van welke zorg jij volgend jaar nodig hebt

Bijvoorbeeld:

 • Controle in het ziekenhuis
 • Bezoekjes aan de huisarts
 • Medicatie voor aandoening
 • 9x fysiotherapie in verband met schouderklachten

2. Check wat er wordt vergoed door de basisverzekering en wat niet
Veel zorg zit standaard al in het basispakket, zoals de huisarts, controles en behandeling in het ziekenhuis, medicijnen, verloskundige zorg, kraamzorg en psychologische zorg. Andere zorgvormen worden meestal alleen vergoed via de aanvullende verzekering, zoals:

 • Tandheelkunde
 • Fysiotherapie
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Orthodontie
 • Brillen en lenzen
 • Podotherapie

3. Vul je wensen in bij een vergelijkingssite
Nu je weet wat je wilt verzekeren, vul je jouw wensen in op een vergelijkingssite. Er zijn er verschillende waar je terecht kunt voor de zorgverzekering van 2023.

4. Vergelijk op prij, inhoud en meerwaarde
Na het invullen van jouw voorkeuren, bekijk je het resultaat en vergelijk je de verschillen. Kijk daarbij naast de maandelijkse premie ook naar de belangrijke factoren die een verzekering meerwaarde kunnen geven, zoals:

 • Zorgkeuze
 • Klantcijfer
 • Plus- en minpunten

Bij vragen kun je terecht bij de klantenservice van de vergelijkingssite of nog beter: de klantenservice van de verzekeraar.

5. Stap over en bespaar
Heb je een nieuwe zorgverzekering op het oog? Dan kun je gaan overstappen. Dit is eenvoudig en kost je hooguit 5 minuutjes. Bij de overstap heb je een aantal gegevens nodig, zoals je adresgegevens, BSN en bankrekeningnummer. Dit geldt ook voor eventuele gezinsleden die je wilt meeverzekeren.
De rest gaat vanzelf.

Goed om te weten bij een overstap voor het einde van dit jaar:

 • Je oude zorgverzekering wordt automatisch voor je opgezegd door de nieuwe verzekeraar
 • Je nieuwe zorgpolis gaat in op 1 januari 2023

Je hebt 14 dagen bedenktijd waarin je de overstap kunt annuleren en je oude polis kunt herstellen

Je hebt tot en met 31 december de tijd om je zorgverzekering te vergelijken en eventueel over te stappen. Dit kun je eenvoudig doen via deze pagina.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie