Nieuws

Wat betaal je per type woning straks aan energie?

In een gemiddeld appartement wordt minder energie verbruikt dan in vrijstaande woningen. Ook de samenstelling van het huishouden maakt verschil. Wat betaal je straks gemiddeld met het energie prijsplafond?

dinsdag 11 oktober 2022
Wat betaal je per type woning straks aan energie?

Na de nodige politieke debatten is het energieplan rond. De overheid gaat een groter deel van energierekeningen op zich nemen dan eerder aangegeven. Zo gaat de maximumprijs omlaag en het verbruiksplafond omhoog. We zetten uiteen wat dit per type woning gemiddeld voor gevolgen heeft.

In het oorspronkelijke plan van het kabinet was het verbruiksplafond vastgesteld op 1.200 kuub gas en 2.400 kWh per jaar. Het plafond voor stroom is verhoogd naar 2.900. Daarnaast zijn ook de maximumtarieven verlaagd voor wie onder dit plafond blijft. Het tarief voor stroom is bijna gehalveerd van € 0,70 naar € 0,40 per kWh. Voor gas ga je € 0,45 betalen, dat is 0,05 cent minder dan eerder gecommuniceerd.

Vaste energiekorting in november en december
Het energieplafond gaat pas vanaf 2023 in. Om huishoudens dit jaar de wintermaanden door te helpen, komt er een vaste energiekorting. In november en december krijgen alle huishoudens, ongeacht of ze een vast contract hebben, een korting van € 190. Deze vergoeding geldt voor alle kleinverbruikers, dus ook voor kleine mkb’ers. Deze korting wordt verrekend via de energieleveranciers.

Het effect van het prijsplafond
Wie precies rond het verbruiksplafond (1.200 m3 gas en 2.900 kWh) zit, betaalt door het prijsplafond jaarlijks € 2.900 aan energielasten. Dat komt neer op ruim € 241 per maand. Dit is fors hoger dan voorgaande jaren. Voor de problemen op de energiemarkt bedroeg het maandbedrag gemiddeld zo’n € 116 per maand. Toch heeft het prijsplafond wel degelijk effect. Nu betaal je voor gas al snel € 3,60 per m3 en voor stroom € 0,80. Je zou dan op een maandbedrag van ruim € 553 uitkomen bij gemiddeld verbruik.

Wat als ik meer verbruik dan het plafond?
Wanneer je meer verbruikt dan het gestelde plafond, ga je over het meerdere de marktprijs betalen. Om hier een beeld van te geven, zetten we het gemiddelde verbruik op een rij voor verschillende type woningen. Daarbij houden we een gasprijs aan van € 3,60 per m3 en een stroomprijs van € 0,80 kWh. Uiteraard kan het plaatje er anders uitzien als de energietarieven stijgen of dalen.

Gasrekening voor gemiddelde woning per jaar *


Stroomrekening voor gemiddeld huishouden per jaar*

* Het gemiddelde energieverbruik is gebaseerd op gegevens van Eneco.

Ondanks het prijsplafond is het goed om zuinig aan te doen met energie. Met de huidige tarieven lopen de kosten boven het plafond hard op. Is jouw woning toe aan betere isolatie of wil je andere energiebesparende maatregelen doorvoeren? Vaak zijn er ook zonder spaargeld mogelijkheden om verduurzaming te financieren. Vul voor advies vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie