Nieuws

Pensioenfondsen staan er beter voor, maar inflatie is spelbreker

Het gaat beter met pensioenfondsen, vooral door de gestegen rente. De kans is groot dat fondsen de pensioenen in 2023 verhogen. Wel gooit de torenhoge inflatie roet in het eten.

maandag 24 oktober 2022
Pensioenfondsen staan er beter voor, maar inflatie is spelbreker

Pensioenfondsen zagen de waarde van hun beleggingen fors dalen in de afgelopen periode. Vooral alle onrust in de wereld zorgt voor lagere aandelenkoersen. Ondanks deze ontwikkeling staan de fondsen er financieel beter voor dan een jaar geleden. Reden is de sterk gestegen rente, die het verhogen van pensioenen een stap dichterbij brengt.

Voor pensioenfondsen is de dekkingsgraad een belangrijk gegeven. Is deze dekkingsgraad 100 procent, dan heeft een fonds voor iedere euro die (later) aan pensioen wordt uitgekeerd precies € 1 aan vermogen. De dekkingsgraad van pensioenfondsen geeft vooral een momentopname weer. De ontwikkeling op lagere termijn kan je aflezen aan de beleidsdekkingsgraad, ofwel de gemiddelde dekkingsgraad uit de afgelopen 12 maanden.

Pensioenfondsen staan er beter voor

Ambtenarenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, rapporteerde recent een beleidsdekkingsgraad van 116,4 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het percentage nog op 102,8 procent. Sinds die tijd zorgt vooral een stijgende rente voor een meer optimisme bij pensioenfondsen. Naast het ABP zagen ook fondsen als Zorg en Welzijn, PME en PMT de vooruitzichten verbeteren.

Pensioenen al eerder omhoog

Veel pensioenfondsen hebben in juli voor het eerst sinds tijden de pensioenen verhoogd. Die verhoging was onder andere mogelijk door gewijzigde regels vanuit de overheid. Voor juli moesten fondsen minimaal een beleidsdekkingsgraad van 110 procent hebben voor het verhogen van pensioenen. Vanaf juli werd deze drempel verlaagd naar 105 procent. Het ABP en andere fondsen maakten meteen van de gelegenheid gebruik.

Verdere verhoging in 2023?

Rond november bepalen pensioenfondsen of ze volgend jaar de pensioenen verhogen. Vooralsnog is de kans groot. Wel houden de meeste fondsen een slag door in hun berichtgeving te benadrukken dat eventuele verhogingen wel moeten passen bij het risico

Inflatie spelbreker

De hoge inflatie is een domper op de feestvreugde. Het ABP maakte bijvoorbeeld in juli een verhoging van 2,39 procent bekend. In dezelfde maand publiceerde het CBS een inflatie van maar liefst 10,3 procent. Onder aan de streep neemt de koopkracht hierdoor af, ondanks de pensioenverhogingen. Dit levert een achterstand op die lastig in te halen is. Ook wanneer pensioenfondsen er volgend jaar een schepje bovenop doen, is het de vraag of dat de inflatie kan compenseren.

Wat kun je er zelf doen?

Bouw je geen pensioen op via je werkgever of vrees je dat het pensioen straks niet toereikend is? Je kunt op verschillende manieren zelf zorgen voor een aanvulling. Denk hierbij aan:

  • Pensioen opbouwen bij een verzekeraar,
  • voor je pensioen beleggen bij een beleggingsinstelling en
  • banksparen bij een bank.


Welke vorm het meest aansluit, hangt vooral af van je persoonlijke en financiële situatie.

Veel grote pensioenfondsen zijn van plan om volgend jaar de pensioenen te verhogen, al houden ze nog wel een slag om de arm. Voor de koopkracht van (toekomstig) gepensioneerden is een verhoging geen overbodige luxe. Zeker nu het leven zelf ook fors duurder is geworden.   

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie