Nieuws

Jubelton wordt afgebouwd. Familiehypotheek als alternatief?

De jubelton verdwijnt in 2024. Een familiehypotheek kan een goede vervanger zijn om je kind toch aan een woning te helpen.

maandag 17 oktober 2022
Jubelton wordt afgebouwd. Familiehypotheek als alternatief?

Om de kansen op de woningmarkt gelijk te trekken, wordt in 2023 de jubelton drastisch beperkt. In 2023 wordt de regeling volledig afgeschaft. Wie zijn kind wil helpen bij het kopen van een woning, moet er snel bij zijn om van het belastingvoordeel te profiteren. Een alternatief is de meer tijdloze familiehypotheek.

Met een jubelton kun je iemand tussen de 18 en 40 jaar tot een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. Deze schenking kan gebruikt worden voor de aankoop van een woning, een verbouwing, het aflossen van de eigenwoningschuld of het afkopen van rechten van erfpacht, opstal of beklemming. Nu kun je nog maximaal € 106.671 belastingvrij schenken. Vanaf 2023 is dit nog € 28.947. Wel is het toegestaan om dit jaar een kleine schenking doen en deze in 2023 de schenking aanvullen tot maximaal € 106.671.

Zo schenk je toch nog een jubelton in 2023

Oorspronkelijk kon de jubelton gespreid worden over drie jaar. Zo hoefde je niet in één keer een ton te schenken, maar kon je hier drie jaar over doen. Met de afschaffing in 2024 is ook besloten om direct de spreiding te beperken. Wie in 2022 een schenking aanmerkt als jubelton, kan deze schenking in 2023 nog wel aanvullen tot € 106.671. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog de eerste schenking dit jaar is, zolang deze voldoet aan de verdere voorwaarde.

Jubelton in plaats van andere schenkingen

Vergeet niet dat de jubelton in plaats van andere schenkingen komt. Neem bijvoorbeeld de eenmalige vrijstelling. Door deze regeling mag je jouw kind eenmalig € 28.947 (vrijstelling 2023) belastingvrij schenken, zonder dat het uitmaakt waar het geld voor gebruikt wordt. Je kunt dus niet naast de jubelton ook de eenmalige vrijstelling schenken. Wel kun je een deel daarvan aanmerken als eenmalige vrijstelling. Dat geld mag je kind aan iets anders dan de woning besteden.

Familiehypotheek als alternatief

Een alternatief voor de jubelton is een familiehypotheek. Een familiehypotheek lijkt op een normale hypotheek. Het verschil is dat niet de bank het geld uitleent, maar een familielid. De woning fungeert ook nu als onderpand en er moeten aanvullende afspraken gemaakt worden. Denk hierbij aan de looptijd, rentevaste periode, hoogte van de rente en het type hypotheek. Leg de afspraken duidelijk vast in een overeenkomst. Hiervoor kan je naar de notaris, maar dat is niet verplicht. Een familiehypotheek is ook te combineren met een andere lening.

Rente familiehypotheek moet marktconform zijn

Van de Belastingdienst moet de rente van een familiehypotheek marktconform zijn. Doe je dit niet, dan kan de fiscus het aanmerken als een schenking. Is de gemiddelde rente voor een periode van tien jaar 4% dan kun je best 3,5% rekenen. Een rente van bijvoorbeeld 1% wijkt te veel af.

Een hogere rente hoeft bovendien geen nadeel te zijn. Het levert extra inkomsten voor de schenker op. Daarnaast geldt voor de ontvanger een hogere hypotheekrenteaftrek, zolang aan de voorwaarden hiervoor wordt voldaan. Als gulle gever kun je er ook voor kiezen de betaalde rente deels of geheel terug te schenken. Ouders kunnen namelijk € 5.677 (2022) belastingvrij schenken aan hun kind.

Aandachtspunten familiehypotheek

Zorg bij een familiehypotheek voor heldere afspraken en wees hierbij realistisch. Zo kan de uitlener van het geld onverwacht overlijden en bestaat het risico dat een ontvanger door omstandigheden de hypotheek niet meer betalen. Met heldere afspraken verklein je de kans op gedoe binnen de familie. Andere aandachtspunten zijn:

  • De ontvanger van het geld moet de rente altijd overmaken op de rekening van de schenker. Daarnaast moet de lening worden besteed aan de eigen woning. Wel kan de eventuele aflossing en/of rente terug geschonken worden.
  • Informeer de Belastingdienst over de familiehypotheek in verband met het aftrekken van de rente.
  • Om in aanmerking te komen voor renteaftrek moet je aan de voorwaarden voldoen. Daarnaast moeten de afspraken van de familiehypotheek op papier staan.
  • Je kunt de familiehypotheek combineren met ‘reguliere’ hypotheek. Geldverstrekkers houden bij het berekenen van de maximale hypotheek wel rekening met de lening vanuit de familie.


Een familiehypotheek is een alternatief als je geen gebruik kunt of wilt maken van de jubelton. Benieuwd naar de mogelijkheden om een hypotheek te combineren met een familielening? Geef dit aan via het onderstaande formulier. Vervolgens nemen we vrijblijvend contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie