Nieuws

Hypotheekrente stijgt verder. Hoe verlaag je jouw hypotheeklasten?

Wie nu een hypotheek met een rentetermijn van 10 jaar afsluit, betaalt jaarlijks € 10.760 meer dan begin dit jaar. Het effect van de sterk gestegen hypotheekrente. Hoe kan je dit effect beperken?

dinsdag 4 oktober 2022
Hypotheekrente stijgt verder. Hoe verlaag je jouw hypotheeklasten?

In de afgelopen week voerden banken en verzekeraars massaal verhogingen van de hypotheekrente door. Na eerdere verhogingen heeft de hypotheekrente het hoogste niveau in acht jaar bereikt. Wat kan je doen om jouw hypotheeklasten te verlagen?

Door ontwikkelingen op de financiële markten, is de rente voor vooral langlopende leningen sterk gestegen. Neem een hypotheek met een rentevast termijn van 10 jaar. Deze rente bedraagt nu 3,65 procent, fors meer dan de 0,88 procent begin dit jaar. Een 20-jaar vast rentetermijn ging in dezelfde periode van 1,20 procent naar 3,89. Op een woning van 4 ton is dit een verschil van € 10.760 bruto per jaar.

Laagste actuele hypotheekrentes

Termijn  Hypotheekrente 
Variabel  1,80%
1 jaar 2,70%
5 jaar  3,45%
10 jaar  3,65%
20 jaar  3,89%
30 jaar 4,00%


Stijging hypotheekrente: vijf tips voor lagere hypotheeklasten

 • Extra aflossen op je hypotheek
  Extra aflossen is één van de meest eenvoudige manieren om te besparen op je hypotheeklasten. Je betaalt over een lager bedrag rente naarmate je meer hebt afgelost. Controleer vooraf welk bedrag je maximaal jaarlijks mag aflossen. Los je meer af, dan kan de geldverstrekker kosten rekenen.

 • Verlagen risicoklasse
  Geldverstrekkers baseren hun tarieven op een basisrente, waar vervolgens een risico-opslag bovenop komt. Hoe hoog deze opslag is, hangt onder andere af van de verhouding tussen de woningwaarde en jouw hypotheekschuld. Met de huidige hoge woningwaarde kan je hier mogelijk van profiteren. Je komt in dat geval in een lagere risicoklasse terecht, wat korting op de hypotheekrente oplevert. Dit eventuele voordeel geldt alleen bij hypotheken zonder NHG.

 • Hypotheek meeverhuizen
  Lang was het meeverhuizen van je hypotheek niet interessant omdat de hypotheekrente vooral daalde. Na de recente stijging kan het wel een voordelige optie zijn. Houd er wel rekening mee dat de geldverstrekker opnieuw toetst of de hypotheek nog past bij je huidige financiële situatie. Controleer daarnaast welke voorwaarden jouw geldverstrekker hanteert rond het voortzetten van je hypotheekafspraken als je verhuist naar een andere woning.

 • Vergelijken bij einde rentevaste periode
  Loopt de rentevaste periode van je hypotheek af? Zonder meer ingaan op het voorstel van je huidige geldverstrekker is niet verstandig. De kans bestaat dat een andere aanbieder op dat moment een scherpere rente biedt. Je betaalt bij een overstap geen boeterente omdat je rentevaste periode al afgelopen was.

 • Lening voor verbouwing combineren met eigen geld
  Bij het financieren van verbouwingen loont het om een lening te combineren met het inleggen van eigen geld. Op je spaarrekening krijg je op dit moment nog weinig rente, terwijl de hypotheekrente al wel fors is gestegen. Dit maakt het aantrekkelijker om eigen spaargeld in te zetten. Uiteraard moet je het geld wel kunnen missen.

Op welke manier jij de gevolgen van de stijgende hypotheekrente kan beperken hangt af van zowel je woon- als financiële situatie. We kunnen je adviseren over de eventuele mogelijkheden. Laat hiervoor vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie