Nieuws

Hoe verzeker je jouw caravan?

De eigen caravan is voor steeds meer mensen de ideale vakantiebestemmig. Altijd beschikbaar en makkelijk van A naar B te verplaatsen. Hoe verzeker je jouw eigen vakantiestek op wielen?

dinsdag 18 oktober 2022
Hoe verzeker je jouw caravan?

Veel mensen ontdekken het vieren van vakantie per caravan. In de afgelopen maanden is de verkoop van caravans fors gestegen. Een trend die al langer zichtbaar is. Geen gedoe met huisjes boeken. Een plekje voor je caravan of vouwwagen is voldoende. Zorg er wel voor dat je goed verzekerd op pad gaat.

Wanneer je op vakantie gaat met een camper ben je verplicht om in ieder geval een WA-verzekering af te sluiten. Een camper valt namelijk onder de categorie motorrijtuigen. Bij een caravan is een verzekering niet verplicht. Zolang deze aan je auto gekoppeld is, valt schade aan anderen onder de WA-verzekering van je auto. Bij niet gekoppelde caravans kun je terecht bij je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Dekking caravanverzekering
Voor schade aan je caravan zelf kan je een caravanverzekering afsluiten. Gemiddeld genomen geldt hierbij de onderstaande dekking, al kunnen de details afwijken per verzekeraar.

 • Reparatie
  De bon voor het schadeherstel kan onder voorwaarden naar de verzekeraar. Mogelijk heeft het voordelen om te kiezen voor een herstelbedrijf waar de verzekeraar mee samenwerkt.
 • Hulpverlening na een ongeval
  Denk hierbij aan vervoer naar een garage of ander erkend herstelbedrijf en een eventuele noodreparatie. Misschien is je caravan het repareren niet meer waard. Mogelijk krijg je dan een vergoeding voor het vernietigen van het voertuig.
 • Kosten ander vakantieverblijf
  Na schade kan je caravan onbewoonbaar zijn. Veel verzekeraars helpen je met een vergoeding voor een vervangende caravan of ander verblijf, gemaximeerd tot een vast bedrag per persoon per dag.
 • Schade door hagel en storm
  Of storm en hagelschade meeverzekerd is, hangt af van de voorwaarden van de verzekeraar. Heb je een toercaravan en wil je dekking tegen hagelschade? Hiervoor moet je vaak kiezen voor een aanvullende module, met kans op premiekorting als de caravan een hagelbestendig dak heeft.

Diefstal of total loss
Is er sprake van diefstal of is de caravan total loss? In die situatie zijn er over het algemeen de volgende varianten:

 • Verzekeren op nieuwwaarde
  Je ontvangt het bedrag dat nodig is om een soortgelijke caravan nieuw te kopen als deze binnen een vooraf bepaald termijn (bijvoorbeeld vijf jaar) total loss raakt of gestolen wordt.
 • Verzekeren op aanschafwaarde
  Je ontvangt het bedrag dat je hebt betaald bij de aanschaf van de caravan als deze binnen een vooraf bepaald termijn (bijvoorbeeld drie jaar) total loss raakt of gestolen wordt.
 • Vervangingswaarde
  De vervangingswaarde is de waarde die de caravan ooit had, waarbij rekening is gehouden met waardevermindering na verloop van tijd. Vergelijk het met de prijs die je zou krijgen als de caravan op dat moment wordt verkocht.

Heb je een splinternieuwe caravan gekocht? Verzekeren op nieuwwaarde is in dat geval mogelijk en geen overbodige luxe. Omdat de verzekeraar zelf ook meer risico loopt, ligt de premie hierbij wel hoger dan bij een verzekering op bijvoorbeeld vervangingswaarde.

Aanvullende dekking
Verzekeraars bepalen zelf de voorwaarden en dekking van de caravanverzekering. Op de standaard dekking zijn vaak aanvullingen mogelijk, waaronder:

 • Inboedel
  Spullen als servies, een tv of meubels vallen hieronder. Let er op dat diefstal uit een luifel of voortent over het algemeen voor eigen rekening is. Daarnaast is het je eigen verantwoordelijkheid om spullen goed op te bergen en niet in het zicht achter te laten.
 • Uitrusting
  Onder andere de voortent, mover, schotelantenne of fietsendrager vallen onder de uitrusting.

Verdiep je in de voorwaarden
Zoals bij iedere verzekering gelden de nodige voorwaarden. Zo kan schade na diefstal alleen vergoed worden als de caravan voldoende beveiligd is. Zelf heb je ook een verantwoordelijkheid. Schade die ontstaat door achterstallig onderhoud is bijvoorbeeld een gebruikelijke uitsluiting. Neem vooraf goed de voorwaarden door, zodat je weet wat je kunt verwachten van de verzekeraar.

Heb jij ook de charme ontdekt van een vakantie per caravan, camper of vouwwagen? We kijken graag met je mee naar een passende verzekering. Zo kun jij onbezorgd het avontuur tegemoet.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie