Nieuws

Rente gaat verder stijgen: wat merk jij ervan?

De torenhoge inflatie dwingt Centrale Banken tot het fors verhogen van de rente. De kans is groot dat deze ontwikkeling ook in de komende tijd doorzet, wat gevolgen heeft voor iedereen.

maandag 5 september 2022
Rente gaat verder stijgen: wat merk jij ervan?

In Nederland kwam de inflatie in augustus uit op 13,6 procent. Niet alleen in ons land stijgen de prijzen van energie en voedsel snel. De hoge inflatie is wereldwijd een nachtmerrie voor Centrale Banken. Ze zijn genoodzaakt om de rente fors te verhogen. Dit heeft ook gevolgen voor jouw financiën.

De Centrale Bank van de VS is de FED. Deze instantie stelt periodiek de zogenoemde basisrente vast. Dit is kort gesteld de rente die banken aan elkaar doorberekenen voor het geld dat in beheer is bij de FED. Deze rente is in vijf maanden tijd al vier keer verhoogd. Op dit moment staat er 2,5 procent op de teller, de hoogste stand sinds 2018.

Door de acties van de FED wordt geld lenen duurder. Dit moet ervoor zorgen dat zowel producenten als consumenten een stapje terug doen en minder uitgeven. Het gewenste gevolg hiervan is een dalende inflatie.

Europese Centrale Bank geeft ook gas

De Europese Centrale Bank (ECB) was lang voorzichtig met het verhogen van belangrijke rentes. Eind juli voerde de toezichthouder de eerste renteverhoging door sinds 2011. Daarbij ging meteen een streep door de negatieve rentes voor banken als ING, ABN en Rabobank die voor een korte tijd geld willen stallen bij de ECB. In september volgt een nieuw rentebesluit van de ECB. De instantie zelf liet doorschemeren dat er wederom een flinke renteverhoging kan volgen.

Wat merk jij ervan als de rente verder stijgt?

De stijgende rente heeft ook gevolgen voor particulieren, waaronder:

  • Spaarrente
    Voor spaarders is de stijging van de rente goed nieuws. Banken als ING, ABN Amro en Rabobank hebben al aangekondigd geen negatieve spaarrente meer te rekenen. De kans is groot dat de spaarrente verder stijgt, al wil dit niet meteen zeggen dat sparen veel oplevert.
  • Pensioenen
    Bouw je pensioen op bij een pensioenfonds, dan profiteer je nu of in de toekomst van een hogere rente. Pensioenfondsen lenen een deel van hun vermogen uit. Een hogere rente zorgt voor meer inkomsten op termijn. Goed voor jouw pensioen.
  • Hypotheek en persoonlijke lening
    Vooral de rente op kortlopende leningen reageert normaal gesproken sterk op acties van de ECB. Vaak zijn deze rentes gekoppeld aan de ECB-rentes. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek met een variabele rente. Op dit moment vrezen geldverstrekkers dat de inflatie zich niet zomaar laat beteugelen. Door de inschatting dat dit wel even kan duren, is de rente op rentetermijnen van tien jaar en langer ook sterk gestegen.

Verdere verhogingen in het verschiet

Centrale Banken hebben de rente jarenlang extreem laag gehouden, om zo de economische motor soepel te laten draaien. Dit was terug te zien in de lage rente bij het afsluiten van een hypotheek of persoonlijke lening. Mede door deze strategie is de inflatie nu opgelopen. Aangewakkerd door alle onrust in de wereld stijgen de prijzen zo hard dat ze geen andere mogelijkheden zien dan de rente rigoureus verhogen. Zelfs als dit ten koste gaat van de economische groei die in de jaren hiervoor juist prioriteit was.

De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van 2 procent. Er moet veel gebeuren voordat we weer rond dit niveau belanden. Op dit moment lijkt een verdere stijging van de rente dan ook onvermijdelijk.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie