Nieuws

Hoge gasprijs maakt huis isoleren aantrekkelijk

De gasprijs is sterk gestegen in de afgelopen tijd. Isolatie is een goed wapen in de strijd tegen de maandelijkse energielasten. Wat kost het en binnen welke tijd heb je het isoleren van je woning terugverdiend?

dinsdag 6 september 2022
Hoge gasprijs maakt huis isoleren aantrekkelijk

Het afsluiten van een vast energiecontract is op dit moment nauwelijks mogelijk. De gasprijs piekt en ook de prijs van stroom zit in de lift. Dit maakt het doorvoeren van energiebesparende maatregelen nog relevanter. Je kan de investering vaak al in twee jaar terugverdienen!

Veel huizen zijn in Nederland nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen. Denk aan meer wooncomfort omdat je huis in de winter warm blijft en er minder tocht is. In de zomer blijft de woning juist langer koel. Daarnaast is een goed geïsoleerde woning ook een mooie opstap om te gaan profiteren van een warmtepomp.

Isolatie woning binnen twee jaar terugverdiend

Door de gestegen gasprijzen heb je op dit moment diverse isolerende maatregelen binnen twee jaar terugverdiend. In onderstaande tabel vind je per maatregel terug hoeveel je bespaard met isolatie en wat de terugverdientijd is. Deze tabel is gemaakt op basis van gegevens van Milieu Centraal. Bij de besparing gaan we uit van een gasprijs van € 2,70. Dit is nog een voorzichtige schatting, aangezien ook in de laatste dagen de gasprijs weer sterk stijgt door het afsluiten van de Russische gaskraan.

Isolatie

Netto

investering

Gas besparing 

Besparing in € per jaar

Terugverdientijd

Isolatie schuin dak met verwarmde zolder (Rc-waarde 4)

€ 2.500

800 m3

€ 2.160

1 jaar en 2 maanden

Isolatie onderkant vloer begane grond (Rc-waarde 3,5)

€ 1.000

260 m3

€ 702

1 jaar en 6 maanden

Spouwmuur isolatie (Rc-waarde 1,7)

€ 1.600

800 m3

€ 2.160

9 maanden 

Enkel glas vervangen HR++ (U-waarde 1,2)

€ 2.500

550 m3

€ 1.485

1 jaar en 9 maanden

Totaal

€ 7.600

2.410 m3

€ 6.507

1 jaar en 3 maanden

Voorwaarden subsidie voor isolatie

In bovenstaand overzicht gaat het om een netto-investering van isolerende maatregelen. Door subsidie kun je namelijk ongeveer 30% van de investering achteraf terugkrijgen. Je moet dan wel twee (of meer) isolatiemaatregelen aanschaffen, of één isolerende maatregel combineren met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Sinds april is er ook een subsidie voor één isolerende maatregel in het leven aangekondigd. Gemiddeld krijg je daarbij 15% van de kosten terug. Je kunt pas in 2023 een aanvraag doen voor deze subsidie.

Uiteraard gelden er wel voorwaarden voor het ontvangen van subsidiegeld. Belangrijke vereisten zijn:

  1. Je isoleert een bestaande woning waarvan jij de eigenaar bent
  2. Je laat de isolatie aanbrengen door een erkend bedrijf
  3. Je moet voldoende vierkante meters isoleren
  4. Je vraagt de isolatie achteraf, maar binnen twaalf maanden, aan nadat de eerste maatregel is gedaan en betaald
  5. De materialen voor isolatie moeten voldoen aan een minimale isolatiewaarde (Rd waarde) en minimale dikte. Op de site van Rijksdienst Ondernemend
  6. Nederland vind je een maatregelenlijst waarin je terug aan welke eisen bepaalde materialen moeten voldoen.

Vergeet de ventilatie niet na het isoleren

Wanneer jouw huis goed is geïsoleerd, is er vaak weinig sprake meer van natuurlijke ventilatie. De naden en kieren waar kou of tocht doorheen komt, zijn dichtgemaakt. Ventilatie is echter wel nodig voor een gezonde woonomgeving. Het vochtgehalte daalt bij goede isolatie, zodat schadelijke stoffen weggevoerd kunnen worden. Af en toe een raam open is niet voldoende. Het huis moet dag en nacht kunnen ‘ademen’. Ventilatiesystemen of roosters zijn een mogelijke oplossing.

Het isoleren van (een deel van) woning is in vergelijking met de investering van een warmtepomp of zonnepanelen een stuk minder groot. Met de huidige gasprijzen verdien je het ook razendsnel terug. Benieuwd hoe jij het aanpassen en verbouwen van jouw woning kunt finanieren? Neem dan voor persoonlijk financieel advies contact met ons op via onderstaand formulier.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie