Nieuws

Hoe verzeker je dure sieraden, kunst of andere waardevolle spullen in huis?

Heb je sieraden, kunst of andere waardevolle bezittingen in huis? Een inboedelverzekering is in die situatie vaak niet toereikend. De kostbaarhedenverzekering kun je wel afstemmen op jouw kostbare eigendommen.

maandag 12 september 2022
Hoe verzeker je dure sieraden, kunst of andere waardevolle spullen in huis?

Schade aan spullen in huis kun je verzekeren met een inboedelverzekering. Niet al je bezittingen vallen standaard onder de dekking van deze verzekering. Denk aan kostbaarheden als dure sieraden of waardevolle kunst. Een kostbaarhedenverzekering biedt uitkomst.

Bij inboedelverzekeringen zijn kostbare spullen vaak een uitsluiting op de dekking. Hierdoor hoeven verzekeraars schade aan kostbaarheden niet in de standaard premie te verwerken. Wil je sieraden, schilderijen of andere waardevolle bezittingen toch verzekeren? De kostbaarhedenverzekering valt te verdelen in deze categorieën:

 • Lijfsieraden. Hieronder vallen sieraden die bedoeld zijn om op het lichaam te dragen, waaronder ook horloges.
 • Kunst en antiek. Over het algemeen zijn dit kostbaarheden met een antiquarische waarde die niet meer nieuw te koop zijn.
 • Instrumenten. Los van muziekinstrumenten als een dure viool valt hier bijvoorbeeld ook foto- en filmapparatuur onder, inclusief de accessoires.
  Controleer voor het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering goed of jouw waardevolle spullen onder de dekking vallen en wat de exacte voorwaarden zijn. Dit verschilt per verzekeraar.

Taxatie kostbaarheden
Niet altijd weet je de exacte waarde van je bezittingen. Neem bijvoorbeeld een schilderij of gouden ketting die je hebt ontvangen uit een erfenis. Voor het bepalen van de waarde kan je een taxateur inschakelen. Die geeft een inschatting van de actuele te verzekeren waarde. Verzekeraars kunnen ook aanbieden om de taxatie zelf te doen op basis van aankoopnota’s, taxaties en verklaringen van bijvoorbeeld juweliers of erkende kunstkenners.

Zeldzaamheidswaarde gedekt
De waarde van je bank of TV neemt ieder jaar af. Hier houden verzekeraars rekening mee bij het vaststellen van de vergoeding na schade. Een schilderij of zeldzaam sieraad kan juist meer waard worden naarmate de tijd verstrijkt. Bij kunst en antiek wordt doorgaans de zeldzaamheidswaarde gedekt. Na schade dient een expert deze waarde vast te stellen.

Stellenclausule
Sommige spullen zijn als stel meer waard dan wanneer je één van de serie in bezit hebt. Denk aan een set waardevolle oorbellen of meerdere schilderijen die deel uitmaken van een drieluik. Verzekeraars houden hier rekening mee met een stellenclausule. Verlies je een deel van een set of serie, dan kan ook een vergoeding vanuit de verzekeraar volgen voor de totale waardevermindering.

Uitsluitingen op de dekking
Zoals iedere verzekering heeft ook de kostbaarhedenverzekering uitsluitingen op de dekking. Gebruikelijke uitsluitingen zijn schade ontstaan door:

 • Reiniging of bewerking door een ondeskundige
 • Een conflict
 • Eigen gebrek (overbelasting, kortsluiting)
 • Normaal gebruik (krassen, barsten en deuken)
 • Slijtage
 • Zakelijk gebruik
 • Terreur, overstroming, aardbeving, etc.
 • Wat kost een kostbaarhedenverzekering?

De premie van een kostbaarhedenverzekeringen hangt af van wat je precies wilt verzekeren en de waarde ervan. Als voorbeeld kan je uitgaan van € 25 euro per € 1.000 aan verzekerde waarde. Voor een gouden ketting ter waarde van 5.000 bedraagt de jaarlijkse premie in dat geval € 125 per jaar. Het gaat hierbij om een indicatie, de exacte premie kan verschillen per situatie en verzekeraar.

Heb jij kostbaarheden in huis en wil je deze verzekeren tegen diefstal of schade? Een kostbaarhedenverzekeringen biedt uitkomst!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie