Nieuws

Woningprijs stijgt minder hard. Aanbod neemt toe

De stijging van de woningprijs vlakt af en het aanbod op Funda neemt toe. Dit wil niet zeggen dat alle woningen opeens betaalbaar zijn, de gemiddelde prijs ligt boven de 4,5 ton.

maandag 22 augustus 2022
Woningprijs stijgt minder hard. Aanbod neemt toe

In juli waren koopwoningen 14,5 procent duurder dan een jaar eerder. Hiermee vlakt de explosieve stijging verder af. In de voorgaande maanden was er sprake van een sterkere groei. Zo bedroeg de jaar-op-jaar stijging in februari zelfs meer dan 20 procent. Met de nodige verkoeling komt er meer lucht voor kopers, al blijft de prijs hoog.

Dat de stijging van de prijs afvlakt, zegt niet direct iets over de betaalbaarheid van woningen. Over juli rapporteert het CBS een gemiddelde verkoopprijs van 445.241. In dezelfde maand een jaar eerder kon je het gemiddelde huis nog onder de vier ton kopen.

Minder woningen verkocht

In juli heeft het Kadaster 16.417 woningverkopen geregistreerd. Dat is bijna 14 procent minder dan een jaar eerder. Ook over een langere periode is het aantal woningverkopen gedaald. In de eerste 7 maanden van dit jaar gaat het om 107.722 verkopen, 22,2 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

De schaarste aan woningen zorgde lange tijd voor minder verkopen. In de afgelopen tijd is juist het aanbod bestaande koopwoningen toegenomen. Toch kan niet iedereen daarvan profiteren door de gestegen hypotheekrente. Daarnaast speelt ook het gedaalde consumentenvertrouwen een rol in de koopbereidheid.

Verwachting huizenprijs in 2023

Een stijging van meer dan 20 procent op jaarbasis lijkt voorlopig uit zicht. ABN Amro verwacht dat de gemiddelde huizenprijs volgend jaar 2,5 procent stijgt. Eerder al voorspelde Rabobank een stijging van 4,3 in 2032. ING waagt zich in recente publicaties niet aan concrete percentages. De bank ziet de risico’s toenemen maar acht een flinke daling van de huizenprijs vooralsnog minder waarschijnlijk. Of de banken goed zitten met hun voorspelling, zal vooral afhangen van economische factoren en de richting van de rente.

Aanbod op Funda stijgt

Op Funda zijn nu 65.298 koopwoningen in heel Nederland vindbaar. Fors meer dan de 48.920 woningen die eind vorig jaar in de digitale etalage stonden. Koopwoningen zullen ook minder snel van eigenaar wisselen, nu de woningmarkt een stap terug doet. Overigens verbleekt het aantal te koop staande woningen bij het aanbod uit het verleden. In 2015 had je op Funda nog keus uit meer dan 200.000 woningen.

Een afkoelende woningmarkt is op zich een gezonde ontwikkeling. De betaalbaarheid staat onder druk en zeker voor startende kopers is meer lucht welkom. Wil je weten welke woningen je in jouw situatie kan kopen? Laat een reactie achter via het onderstaande formulier en we kijken graag met je mee.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie