Nieuws

Werkloosheid heeft vaak grote financiële gevolgen

Wie werkloos raakt, heeft in veel gevallen recht op een WW-uitkering. Deze is echter van tijdelijke aard en is niet zo hoog als je laatst verdiende loon. Lukt het je niet om een baan te vinden? De bijstand is geen vetpot.

dinsdag 2 augustus 2022
Werkloosheid heeft vaak grote financiële gevolgen

De werkloosheid is laag en veel sectoren kampen met personeelstekorten. Toch blijft het risico op werkloosheid altijd bestaan. De gevolgen zijn vaak groot. Zo heb je niet altijd automatisch recht op een werkloosheidsuitkering en ontvang je een beperkt percentage van je laatst verdiende loon. Met een woonlastenverzekering kun je jezelf indekken tegen dit inkomstenverlies.

De Werkloosheidswet (WW) is eigenlijk een soort verzekering. Iedere maand betaal je, via je werkgever, premie voor de WW. Op die manier verzeker jij je voor het geval je werkloos raakt. Je kunt echter niet zo maar aanspraak maken op de WW.

Voorwaarden voor werkloosheidsuitkering

Je kunt om verschillende redenen ontslagen worden, bijvoorbeeld omdat je werkgever failliet gaat of omdat je contract niet wordt voortgezet. Voor het krijgen van een WW-uitkering is het belangrijk dat jij niet verantwoordelijk bent voor het ontslag. Het laatste is bijvoorbeeld wel het geval als je zelf ontslag neemt of wanneer je op staande voet ontslagen wordt. Enkele andere voorwaarden zijn:

  • Je hebt er alles aan gedaan om te voorkomen dat je WW-uitkering nodig hebt.
  • Je verliest minimaal 5 arbeidsuren per week. Als je minder dan tien uur per week werkt, is de regel dat dat je minimaal de helft van je uren kwijt raakt.
  • Je bent direct beschikbaar voor ander werk.
  • Je bent in de afgelopen drie jaar (36 weken) minstens 26 weken in loondienst geweest. Dit heet de wekeneis. In uitzonderingsgevallen, waaronder ziekte of zwangerschapsverlof, wordt verder teruggekeken.

Duur WW-uitkering afhankelijk van arbeidsverleden

De WW is een tijdelijke uitkering om inkomensverlies op te vangen tussen twee banen. Daarom is een WW-uitkering maximaal 24 maanden. Wanneer je voldoet aan de wekeneis, heb je recht op een uitkering van drie maanden. Dit kan worden uitgebreid als je aan de hand van de jareneis.

Bij de jareneis wordt er gekeken naar je arbeidsverleden. Voor ieder jaar aan arbeidsverleden heb je recht op één maand extra WW. Heb je meer dan 10 jaar gewerkt? Dan geldt vanaf het 11e jaar een halve maand extra uitkering in plaats van een maand. Om 24 maanden WW te krijgen, moet je een arbeidsverleden hebben van 27 jaar. In sommige cao’s is nog een aanvulling afgesproken. De uitkering wordt dan maximaal 38 maanden. Voor de voorwaarden dien je de cao-afspraken na te gaan.

Flinke inkomensterugval bij werkloosheid

Bij werkloosheid kan je er financieel flink op achteruit gaan. De eerste twee maanden ontvang je 75% van je laatst verdiende loon, daarna wordt dit 70%. Er geldt echter wel een wettelijk maximaal maandloon, in 2022 is dat € 4.975,53. Over loon boven dat bedrag ontvang je geen uitkering. Een WW-uitkering in 2022 is in de eerste twee maanden dus maximaal € 3.731,65 en daarna € 3.482,87. 

Verdere inkomensdaling na afloop WW

Heb je na afloop van de WW-uitkering nog geen nieuwe baan gevonden? Dan kom je mogelijk in de bijstand. Heb je een koophuis met een forse overwaarde? Dan vervalt het recht op bijstand en moet je eerst de overwaarde ‘opeten’. In 2022 is een bijstandsuitkering € 1.559 per maand als je samen woont. Voor alleenstaande (ouders) is dat € 1.091,71.

Woonlastenverzekering beperkt risico’s

Het risico bestaat dat je door de terugval in inkomen je maandelijkse lasten niet meer kunt dragen. Om dit risico in te perken kan je een woonlastenverzekering afsluiten. Deze verzekering is vooral gericht op arbeidsongeschiktheid, maar bij veel verzekeraars kun je dit uitbreiden voor werkloosheid. De uitkering is vaak beperkt qua duur.

Werkloosheid kan je financieel hard raken. In deze economie is de werkloosheid extreem laag. De historie wijst uit dat dit geen garantie geeft voor de toekomst. Wil jij er zeker van zijn dat je na het verlies van je baan nog steeds je hypotheeklasten kunt blijven betalen? We kijken graag met je mee welk risico je loopt en hoe je dit kunt afdekken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie