Nieuws

Lichtpuntjes in een somber financieel klimaat

Het consumentenvertrouwen staat op een historisch dieptepunt en de koopkrachtplaatjes zien er niet goed uit. Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. Tijd voor enkele lichtpuntjes!

dinsdag 23 augustus 2022
Lichtpuntjes in een somber financieel klimaat

Sla een willekeurige krant open en je ontkomt niet aan berichten over de torenhoge inflatie, geo-politieke onrust en de angst voor een recessie. Om somber van te worden. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Zo kan de arbeidsmarkt tegen een stootje en vlakt de stijging van de hypotheekrente af.

Economische lichtpuntjes:

 • Lage werkloosheid
  De werkloosheid staat met 3,6 procent op een historisch laag niveau. In deze markt is het probleem juist dat veel sectoren kampen met een nijpend tekort aan personeel.
  Zo moeten restaurants de deuren deels sluiten en verdwijnen er treinen uit de dienstregeling vanwege personeelsproblemen. Dat is op zich nauwelijks een lichtpunt te noemen. De hoge baanzekerheid zorgt er aan de andere kant voor dat er weinig mensen zijn zonder een inkomen uit arbeid.

 • Veel vermogen opgebouwd
  De gemiddelde Nederlander heeft een vermogen van € 128.000, aldus de meeste recente publicatie van het CBS. Hierbij is het bezit van een eigen woning niet meegeteld. Het opgebouwde vermogen kan als buffer worden gebruikt bij financiële tegenvallers. Andere opties zijn het het financieren van een verbouwing of bijstaan van kinderen die een woning willen kopen. Kanttekening is wel dat het geld niet altijd direct beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat het belegd is aandelenfondsen of andere beleggingen.

 • Woning blijft waardevol bezit
  Een eigen woning blijft een waardevol bezit. De vraag naar woningen is ook in de toekomst groot, terwijl er een beperkt aantal nieuwe woningen gebouwd wordt. Dit maakt woningen een relatief stabiele investering. Uiteraard kan het wel zijn dat de prijsstijging afvlakt of er in de toekomst sprake is van een daling. De historie wijst uit dat woningen over de lange termijn in waarde toenemen, al kan dit tijdelijk anders aanvoelen.

 • Rentestijging vlakt af
  De hypotheekrente is in de afgelopen maanden hard opgelopen. Dit geldt zeker voor hypotheken met een rentevaste termijn van 10 jaar of langer. Op dit moment is de rente op staatsobligaties in een rustiger vaarwater gekomen. Deze rente is een goede graadmeter voor de hypotheekrente. Als de angst voor een recessie toeneemt, zal dit de rente in toom houden. Dit komt onder andere omdat Centrale Banken in dat geval voorzichtiger zijn met het doorvoeren van renteverhogingen.

Houd rekening met verschillende scenario’s
Sta je op een punt op een grote beslissing te maken als het kopen van een woning? Mogelijk twijfel je door het sombere financiële nieuws. Laat je er niet door weerhouden en onderzoek wat de mogelijkheden zijn. De kans is groot dat je in deze woningmarkt minder concurrentie hebt van andere kopers en minder hoeft te overbieden dan enkele maanden geleden.

We brengen graag voor je in kaart wat je verantwoord kan lenen voor het verbouwen of kopen van een woning. Daarbij houden we ook rekening met scenario’s waarbij je moet inleveren als het economisch tegenzit.

Er is duidelijk veel aan de hand in de wereld en het consumentenvertrouwen is historisch laag. Toch valt op dat er in lastige tijden weinig aandacht is voor lichtpuntjes, terwijl de risico’s juist uit beeld lijken als het economisch voor de wind gaat. De kunst is het zoeken naar een juiste balans.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie