Nieuws

Woning erven? Let op deze aandachtspunten

Een woning behoort vaak tot de erfenis als beide ouders zijn overleden. Op deze manier kun je de woning verdelen.

dinsdag 26 juli 2022
Woning erven? Let op deze aandachtspunten

Het komt vaak voor dat kinderen het huis van hun ouders erven. Bij een overlijden komt veel kijken. Met een woning in de nalatenschap wordt het vaak nog net iets ingewikkelder. Hoe wordt de woning verdeeld en hoe zit het met de erfbelasting? Vragen waar je iets mee moet als erfgenamen.

Bij een overlijden is het altijd verstandig om na te gaan of er een testament van toepassing is. Als dit het geval is, moeten de hierin opgenomen wensen worden nageleefd. Het kan dus zo zijn dat één van de erfgenamen de woning erft. Als er geen testament is, verloopt de verdeling volgens de wettelijke regels en ontvangen alle erfgenamen een gelijk deel.

Erfenis beneficiair aanvaarden

Het erven van een huis kent risico’s. Hoewel het in deze markt bijna onmogelijk lijkt, zijn sommige huizen lastiger te verkopen. Daarnaast kan de hypotheek hoger zijn dan de waarde. In dat geval blijf je als erfgenaam met een schuld zitten.

Over het algemeen is het verstandig om een erfenis beneficiair te aanvaarden. Het voordeel is dat je privévermogen hierdoor niet wordt aangesproken bij een eventuele schuld. Voorwaarde is dat niemand zich voor het aanvaarden iets toe-eigent uit de nalatenschap. Neem je vooraf al dat fraaie schilderij mee, dan heb je de erfenis geaccepteerd en is beneficiair aanvaarden niet meer mogelijk.

Hypotheek en andere lasten

Zolang de geërfde woning niet verkocht is, krijg je te maken met de vaste lasten van de woning. Zo moeten de hypotheek, de energierekening en mogelijk de verzekering betaald worden. Wanneer je deze kosten niet kunt dragen, kan de betaling plaatsvinden na verkoop van het huis en bij de afwikkeling van de erfenis. Mogelijk moet je wel rente betalen door de vertraging.

Controleer daarnaast of de overledenen een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten die aan de hypotheek verbonden is. Bij overlijden wordt deze uitgekeerd en kan de hypotheek volledig of deels worden afgelost.

Twee opties bij erven huis

Er zijn grofweg twee opties als kinderen het ouderlijk huis erven. Zo kan de woning worden verkocht, waarna de winst/schuld verdeeld wordt. Een andere optie is dat één van de kinderen in het ouderlijk huis trekt. In dat geval worden de andere erfgenamen uitgekocht.

Voor het uitkopen kunnen eigen middelen gebruikt worden, waaronder spaargeld. Ook kan er een lening voor worden afgesloten. Het verkrijgen van de woning kan daarnaast verrekend worden met de rest van de erfenis. Denk aan geld op een spaarrekening dat wordt nagelaten.

WOZ-waarde leidend voor erfbelasting

Binnen acht maanden na overlijden moet je als erfgenaam aangifte erfbelasting doen. Wordt de woning verkocht? Dan kan uitstel aangevraagd worden. De erfbelasting wordt gebaseerd op de WOZ-waarde en dus niet de verkoopwaarde. Neem de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar van overlijden. Of, als deze al bekend is, die van 1 januari na het jaar van overlijden. Kies in elk geval de laagste waarde. Als er nog sprake is van een hypotheekschuld mag je deze van de WOZ-waarde aftrekken.

Als één van de erfgenamen in de woning trek, is deze ook inkomstenbelasting verschuldigd. Afhankelijk hoe de woning gebruikt gaat worden, valt deze in box één (diegene gebruikt het als de eigen woning) of in box drie.

Het afwikkelen van een erfenis is vaak ingewikkeld. Overkomt het jou? Zorg ervoor dat je als erfgenamen goede afspraken maakt, zodat voor iedereen duidelijk is wat er met de erfenis gebeurt. Vergeet de erfenis ook niet bij de belastingaangifte. In 2022 kun je als kind € 21.559 belastingvrij erven.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie