Nieuws

Vooral grote spaarder profiteert van rentestijging

In tegenstelling tot de hypotheekrente is de spaarrente beperkt gestegen. Er zijn vooral goede vooruitzichten voor spaarders met een saldo hoger dan een ton. Voor hen verdwijnt de negatieve rente.

maandag 18 juli 2022
Vooral grote spaarder profiteert van rentestijging

De hypotheekrente is sterk gestegen en ook de rente op persoonlijke leningen zit in de lift. Hoe zit het met de spaarrente? Die stijgt ook, al betekent dit niet automatisch dat sparen veel oplevert. Het probleem is de hoge inflatie. Door alle prijsstijgingen ga je als spaarder onderaan de streep er alsnog op achteruit.

De hoogste spaarrente op een gewone spaarrekening wordt op dit moment aangeboden door Centraal Beheer. De verzekeraar biedt 0,06 procent spaarrente. Volgende in de rij zijn Lloyds Bank, Leaseplan en NIBC Direct met 0,05 procent.

Grote spaarders profiteren het meest

In verhouding profiteren spaarders met een banksaldo vanaf een ton het meest van de rentestijging. Veel banken rekenen een boeterente over het saldo boven dit limiet. Bij ABN Amro, ING en Rabobank bedraagt deze negatieve spaarrente nu nog -0.50 procent. Dit wordt 0 procent in oktober, waarbij ABN en Rabobank nog een tussenstap van -0.25 procent aanhouden vanaf augustus. De kans is klein dat de rente voor rekeningen tot een ton met dezelfde vaart mee zal stijgen in die periode.

Hogere spaarrente als je jouw spaargeld vastzet

De rente op spaardeposito’s is harder gestegen dan de rente op vrij opneembare spaarrekeningen. Bij een deposito zet je het spaargeld voor een bepaalde periode vast. Saldo opnemen kan vervolgens alleen tegen een boeterente, al maken banken soms een uitzondering bij zaken als werkloosheid of een ernstige ziekte.

Banken hebben bij een deposito meer zekerheid dat ze in de afgesproken periode over jouw geld kunnen beschikken. Als beloning hiervoor ontvang je een hogere spaarrente, zeker nu vooral de lange rente is gestegen. Vijf jaar vast levert nu 1,75 procent rente op. Fors hoger dan de rente op een standaard spaarrekening. Wel moet je zeker weten dat je het geld daadwerkelijk kunt missen in die tijd. Daarnaast profiteer je niet als de rente binnen die periode verder stijgt.

Actuele rentes spaardeposito’s

Rente deposito 2 jaar vast
Yapi Kredi Bank             1,20%
NIBC Direct                   0,75%
Credit Europe Bank        0,75%
Anadolubank                  0,50%
Rabobank                      0,50%

Rente deposito 5 jaar vast
Yapi Kredi Bank              1,70%
Centraal Beheer              1,15%
Nationale-Nederlanden    1,10%
Rabobank                       1,10%
Credit Europe Bank         1,05%

Rente deposito 10 jaar vast
Yapi Kredi Bank              1,75%
Credit Europe Bank        1,60%
Centraal Beheer              1,50%
Rabobank                       1,35%
Nationale-Nederlanden   1,25%

Inflatie doet spaarder pijn

Een spaarrente van 0.06 procent is beter dan niets. Met de huidige inflatie heb je er helaas onderaan de streep weinig aan. Het CPB rapporteerde een inflatie van 9,9 procent in juni, waar het percentage in mei zelfs op 10,2 procent uitkwam. Vooral energie en voedsel is flink duurder dan een jaar geleden. Zelfs al stijgt de spaarrente fors, is er onder de streep meer nodig om dit te compenseren.

Het goede nieuws is dat het risico op een negatieve rente voor spaarders steeds kleiner wordt. Toch levert dat in de praktijk weinig voordeel op, zolang de inflatie piekt. Een daling van bijvoorbeeld de gas- en olieprijzen zou meer gewicht in de schaal leggen dan een stijging van de spaarrente.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie