Nieuws

Prijsstijging minder heftig en woningaanbod neemt toe

Goed nieuws voor kopers van een woning. Het aanbod is iets ruimer en de prijsstijging vlakt af. Toch moet er nog het nodige gebeuren voordat je als koper de onderhandeling naar je toe kan trekken.

donderdag 7 juli 2022
Prijsstijging minder heftig en woningaanbod neemt toe

Woningkopers krijgen meer keuze. Aan het eind van het tweede kwartaal 2022 stonden bij NVM-makelaars ruim 25.300 woningen te koop. Dit is een stijging van 42 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Alhoewel de prijs in de afgelopen tijd verder toenam, neemt de heftigheid van de prijsstijging af.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het tweede kwartaal van 2022 naar 448.000 euro, zo rapporteert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De stijging komt hiermee uit op 3,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Kijken we naar een jaar geleden, dan bedraagt de gemiddelde stijging 10,6 procent. Een forse stijging, maar er is duidelijk verschil met de voorgaande kwartalen, toen een prijsstijging van 20 procent op jaarbasis geen uitzondering was.

Verschil prijsstijging per type woning

De 2-onder-1-kap woningen noteren met een plus van 11,1% een prijs van 482.000 euro. De prijs van appartementen steeg in een jaar tijd met 9,4% naar 377.000 euro. Vrijstaande woningen stegen met 7,1% op jaarbasis naar gemiddeld 663.000 euro.

Meer keus bij kopen woning

De NVM houdt een krapte-indicator bij. Deze indicator geeft aan uit hoeveel woningen je per koper ongeveer kunt kiezen. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is de krapte afgenomen, met een actuele stand van 2,1. Als koper krijg je dan ook iets meer keus bij de zoektocht naar een geschikte woning. De meest ruime keus heb je bij de koop van een vrijstaande woning. Tussenwoningen voeren de kraptelijst aan.

Verschil vraag- en koopprijs

Ondanks meer lucht op de woningmarkt hebben verkopers het nog voor het zeggen. De gemiddelde woning is snel verkocht. Van alle verkochte woningen wordt daarnaast 80% boven de vraagprijs verkocht. Dit percentage is al ruim een jaar zo goed als constant. Wel is het verschil tussen de vraagprijs en uiteindelijke koopprijs licht afgenomen van 7,7% naar 7,5%. Tussenwoningen zijn in het 2e kwartaal 2022 het vaakst boven de vraagprijs van de hand gegaan (85%), de vrijstaande woning het minst (66%).

Prijs nieuwbouwwoning stijgt sterker

Een gemiddelde nieuwbouwwoning werd in het tweede kwartaal voor 483.000 verkocht. Dat is een prijsstijging van 12,2% vergeleken met het tweede kwartaal van 2021. Hiermee is de stijging sterker dan bij bestaande woningen. In het tweede kwartaal 2022 kwamen circa 8.000 nieuwbouwwoningen en kavels nieuw op de markt. Dit is 17% lager dan een jaar eerder. Ongetwijfeld hebben personeelsproblemen in de bouw, duurdere materialen en wetgeving invloed op de prijs en het aanbod van nieuwe woningen.

Als het aanbod koopwoningen verder stijgt, zal dit vroeg of laat resulteren in een verdere afvlakking van de prijsstijging. Zeker in combinatie met de sterk gestegen hypotheekrente. Makelaar merken ook dat het bij de gemiddelde bezichtiging minder druk is. De kans is dan ook groot dat de verkoelende bries blijft waaien op de woningmarkt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie