Nieuws

Nederland in kopgroep gestegen huizenprijzen

De gekte op de huizenmarkt is niet alleen merkbaar in Nederland. In drie EU-landen zijn de prijzen nog harder gestegen. Inmiddels lijkt de woningmarkt wat af te koelen.

dinsdag 12 juli 2022
Nederland in kopgroep gestegen huizenprijzen

De gemiddelde huizenprijs is in Nederland gemiddeld 19,5 procent gestegen in het eerste kwartaal van 2022. Hiermee behoren we tot de koploper in de Europese Unie. Er zijn maar drie andere landen waarbij de huizenprijzen nog explosiever toenamen.

De gemiddelde stijging van de huizenprijs is in Nederland bijna het dubbele van het Europees gemiddelde (10,5%). Toch kan het nog gekker. In Tsjechië steeg de huizenprijs in het eerste kwartaal van 2022 met maar liefst 24,7 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2021. Op nummer twee en drie staan Estland (+21%) en Hongarije (+20,6%). Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Stijging huizenprijs vlakt af

Vorige maand kwamen het CBS en het Kadaster ook met cijfer over de huizenprijzen. In mei ging de prijs nog steeds hard omhoog (18,8%) vergeleken met een jaar daarvoor. Toch was dit een minder sterke stijging dan in januari en februari. Ook makelaarsvereniging NVM, die meer actuele cijfers kan presenteren, ziet dat de stijging minder fors doorzet. Zo ging de huizenprijs in het tweede kwartaal op jaarbasis met ‘maar’ 10,6 procent omhoog. In voorgaande kwartalen was een stijging van 20 procent geen uitzondering.

Aantal woningverkopen neemt af

Al vier kwartalen op rij worden er minder koopwoningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder. Voor bestaande koopwoning daalde het aantal transacties met 34,1 procent. Er werden echter wel meer nieuwbouwwoningen verkocht (+1,7%).

Een reden voor de daling in verkochte woningen is het beperkte aanbod. Daar komt inmiddels verandering in. De NVM constateerde recent dat het aanbod toeneemt. Als koper heb je nu keuze uit 2,1 te koop staande woningen. Vorig jaar was dit nog maar 1,4. Om dit even in perspectief te zien, tijdens de kredietcrisis had je als koper keuze uit 30 woningen.

Langzamerhand krijg je meer mogelijkheden bij het kopen van een woning, al is het aanbod historisch gezien nog beperkt. Wil je weten wat jij kan lenen? We kijken graag me je mee naar een verantwoorde maximale hypotheek met de laagste maandlasten.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie