Nieuws

Een creditcard en je hypotheek: hoe zit dat?

Aankopen doen met je creditcard kan gevolgen hebben als je een hypotheek wilt afsluiten. Toch heeft niet iedere besteding invloed. Hoe zit dat precies en waar moet je rekening mee houden?

vrijdag 22 juli 2022
Een creditcard en je hypotheek: hoe zit dat?

Heb je een creditcard die bij het BKR geregistreerd staat? Dat heeft gevolgen voor het maximale leenbedrag waar je een hypotheek voor kunt aanvragen. Een hypotheekverstrekker wil er immers zeker van zijn dat jij je maandlasten kunt dragen, en een creditcardverplichting kan daar van invloed op zijn. Hier lees je meer over de relatie tussen je creditcard en je (maximale) hypotheek.

Kredietwaardigheidscheck

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, rekent de bank uit hoeveel je hier maandelijks aan kunt betalen. Hierbij wordt gekeken naar je vaste inkomsten, maar ook naar je uitgaven en al bestaande schulden. Voor dat laatste kunnen banken terecht bij het BKR (Bureau Krediet Registratie), dat van iedere Nederlander met een afgesloten krediet een elektronisch dossier bijhoudt.

Daaronder vallen niet alleen leningen bij een bank, maar bijvoorbeeld ook een studieschuld, telefoon op afbetaling, of creditcard waarvan je de schuld in meerdere termijnen mag terugbetalen. Iedere financiële verplichting die je hebt, zorgt ervoor dat je een lager hypotheekbedrag kunt lenen.

Een creditcard waarbij je de uitgaven binnen dertig dagen terug moet betalen is doorgaans niet geregistreerd bij het BKR. Dat is ook het geval bij een prepaid creditcard, waarbij je enkel betalingen kunt doen als je zelf geld hebt gestort op je creditcard. Zowel een prepaid creditcard als een creditcard met korte betaaltermijn is daardoor niet van invloed op de hoogte van je hypotheek.

Creditcard opzeggen?

Een bij het BKR geregistreerde creditcard met een bestedingslimiet van €5.000 zorgt ervoor dat het maximale hypotheekbedrag met aanzienlijk meer dan die €5.000 afneemt. Om die reden kan het slim zijn om je creditcard op te zeggen, of om te zetten naar een prepaid creditcard of een creditcard met een betaaltermijn van 30 dagen of minder.

Na het opzeggen van je creditcard, moet je bij de bank hier wel even een bevestiging van laten zien én aantonen dat je de creditcard met je eigen geld hebt afgelost. Als je geld hebt moeten lenen om dit af te kunnen lossen, heeft dat uiteraard alsnog negatieve consequenties voor je maximale hypotheekbedrag.

Zodra je opzegging door de bank is geverifieerd, zal het maximale leenbedrag voor je hypotheek flink toenemen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie