Nieuws

Bouw nieuwe woningen hapert

De doelstelling van het kabinet om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen lijkt nog ver weg. Gelukkig neemt wel het aanbod aan bestaande koopwoningen toe. Vergroot je kansen door niet alle pijlen te richten op een gloednieuw huis.

dinsdag 12 juli 2022
Bouw nieuwe woningen hapert

De kabinetsdoelstelling om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen blijft nog ver uit zicht. ING Research stelt dat het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in 2022 niet stijgt en uitkomt op circa 71.000 en volgend jaar daalt tot 70.000. Het bouwen van nieuwbouwwoningen blijft goede handel voor projectontwikkelaars, ondanks de gestegen bouwkosten.

Het realiseren van nieuwbouwwoningen blijft achter bij de wensen van het kabinet. In april van 2022 werden er 35% minder bouwvergunningen afgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook in de maanden daarvoor daalde het aantal vergunningen. Over heel 2021 viel het aantal met 75.000 op zich nog mee. Het probleem is dat een woning na de vergunning pas na ongeveer anderhalf jaar staat. Hierdoor wordt voor dit jaar alsnog een hoger aantal instapklare woningen verwacht dan in 2023.

Bouwmaterialen en arbeidskosten

In het afgelopen jaar zijn de prijzen van bouwmaterialen bijna 20% opgelopen. Dit is een gemiddelde, materiaal als hout en staal stegen nog sterker in prijs. Opvallend is dat de kosten van arbeid beperkt toenam. De kosten voor materialen, loon en andere bijkomende kosten vallen hierdoor in totaal 10% hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Projectontwikkelaars verhogen winstmarge

In vergelijking met 2016 liggen de verkoopprijzen van nieuwbouw in 2022 ongeveer 75% hoger. Je hoort vaak dat dit komt door de gestegen bouwkosten. Dit is in werkelijkheid maar een deel van het verhaal. De bouwkosten inclusief winstmarge van het bouwbedrijf, maar zonder de kosten van grond en projectontwikkeling, is met 40% gestegen. De rest van de stijging zit hem vooral in de kosten van projectontwikkelaars en grondbezitters. Zij konden in de afgelopen jaren een prima winst boeken per bouwproject, al was het krijgen van een vergunning lastiger.

Niet stikstof maar gemeenten zijn het probleem

De regels rond stikstof worden vaak genoemd als grootste probleem bij het realiseren van nieuwbouwwoningen. Branchevereniging WoningbouwersNL stelde eerder deze maand dat niet stikstof, maar gemeenten het grootste struikelblok zijn. De branchevereniging, waarvan de leden goed zijn voor 80 procent van alle nieuwbouw in ons land, ziet een gebrek aan daadkracht bij de gemeenten.

In het huidige tempo worden de ambitieuze doelstellingen van minister van wonen De Jonge een uitdaging. In de komende tien jaar is het streven om één miljoen woningen toe te voegen aan het woningaanbod. Voor ieder jaar waarin een achterstand wordt opgebouwd, moet het tempo in de toekomst verder omhoog.

Afkoeling zal ook effect hebben op prijs nieuwbouwwoningen

Eerder concludeerde we al dat de woningmarkt verder af kan koelen door de gestegen rente. Onder andere ING, De Nederlandsche Bank en makelaarsvereniging NVM zien de prijsstijging afvlakken en het aanbod toenemen. Als deze trend doorzet, kan het effect hebben op de prijzen van nieuwbouwwoningen. Projectontwikkelaars en verkopers zullen dit merken in de vorm van een lagere winstmarge.

De doelstelling van het kabinet om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen lijkt nog ver weg. Gelukkig neemt wel het aanbod aan bestaande koopwoningen toe. Vergroot je kansen door niet alle pijlen te richten op een gloednieuw huis.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie