Nieuws

Variabel energiecontract per juli duurder. Veel huishoudens mogelijk in de problemen

Variabele energiecontracten worden steeds meer echt variabel, met grote gevolgen voor je maandelijkse woonlaasten. Overstappen is nu in de meeste gevallen niet meer interessant.

donderdag 9 juni 2022
Variabel energiecontract per juli duurder. Veel huishoudens mogelijk in de problemen

Veel energieleveranciers hebben het al aangekondigd, per juli gaan de tarieven fors omhoog. Voor veel huishoudens een toenemend probleem. Tussen de 670.000 en 1,2 miljoen huishoudens kunnen betalingsproblemen krijgen, zo meldde het CPB vandaag. Heb jij een variabel energiecontract? Dit kan je verwachten per juli. 

Essent maakte recent bekend dat klanten met een variabel contract vanaf 1 juli gemiddeld maandelijks €49 meer kwijt zijn aan hun energierekening. Begin dit jaar ging dat tarief al €20 omhoog. Vattenfall maakte bekend dat ze in juli de prijs met €20 verhogen, bovenop een al eerdere tussentijdse verhoging in april. De opeenstapeling van prijsstijgingen stijgt de energierekening in recordtempo.

Variabel energiecontract wordt steeds meer ‘echt’ variabel

Tot ruim tien maanden geleden was er nog weinig aan de hand op de energiemarkt. Twee keer per jaar de energietarieven aanpassen was de standaard bij aanbieders, vaak op 1 januari en 1 juli. Door de sterk stijgende prijzen moesten energie energieleveranciers zelf tegen fors hogere tarieven energie inkopen. Het ging zo hard dat de tarieven voor klanten soms ook tussentijds zijn aangepast. Een variabel contract wordt zo écht variabel.

Verhoging energietarief moet worden gecommuniceerd

Mag jouw energietarief zomaar tussentijds verhoogd worden? In de meeste energiecontracten staat dat energieleveranciers hun tarieven ook tussentijds mogen verhogen als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven. Dit biedt ruimte voor tussentijdse verhogingen, waar bovendien geen limiet op zit. Wel moet de energieleverancier je tijdig op de hoogte stellen, minimaal 30 dagen voor de verhoging. Zo heb je nog de tijd om over te stappen, al is het nog maar de vraag wat je daarmee wint.

Nu overstappen van energieleverancier?

Loopt je vaste energiecontract bijna af en overweeg je om over te stappen van energieleverancier? Kijk dan of de overstap echt voordeliger is. Je huidige energieleverancier heeft de energie die jij verbruikt waarschijnlijk al voor je ingekocht. De kans is groot dat dit een lager tarief is dan het huidige niveau, dat een nieuwe aanbieder zal aanhouden. Wil je toch overstappen? Vraag je huidige leverancier welk tarief je gaat betalen nadat je vaste termijn is afgelopen. Vervolgens kun je dat tarief met andere aanbieders vergelijken.

Check of je maandtermijn nog past

Iedere maand betaal je een deel van je jaarlijkse energierekening. Dit kun je zien als een soort voorschot. Vooraf maakt de energieleverancier een inschatting over je verbruik. Op basis van deze inschatting en de dan geldige energietarieven wordt het maandtarief bepaald. Pas aan het einde van het jaar wordt berekend hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt en wat de kosten hiervoor zijn. Vervolgens worden de uiteindelijke kosten verrekend met het betaalde maandbedrag.

Nu de tarieven (ook tussentijds) fors stijgen, is het goed om te kijken of het maandbedrag dat je betaald nog reëel is. Het risico is anders groot dat je flink moet bijbetalen aan het einde van het jaar. Zelfs al je verbruik hetzelfde blijft, liggen de kosten alsnog hoger. Sommige energieleveranciers geven advies over jouw maandbedrag. Log hiervoor in bij je eigen aanbieder en kijk hoe het zit.

Bij de meeste energieleveranciers kan je tegenwoordig geen vast contract meer afsluiten. Loopt je huidige contract af, dan zal je in veel gevallen genoegen moeten nemen met een variabel contract. Het verduurzamen van je woning is één van de mogelijkheden ter compensatie van de stijgende energieprijzen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie