Nieuws

Rente ECB kruipt uit het dal. Goed voor jouw spaarrente

De ECB voert niet 1 maar 2 renteverhogingen door in de komende tijd. Hiermee moet de inflatie in toom gehouden worden. Goed nieuws voor de spaarrente, al zal die niet direct flink stijgen.

zaterdag 11 juni 2022
Rente ECB kruipt uit het dal. Goed voor jouw spaarrente

Zoals verwacht voert de Europese Centrale Bank (ECB) volgende maand een renteverhoging door. Verrassend was de aankondiging dat al in september de volgende verhoging gepland staat. Vooral de hoge inflatie is reden voor de renteverhogingen van de ECB. Voor jouw spaarrente is het op termijn goed nieuws. Beleggers in aandelen reageerden geschrokken.

Banken als ING, ABN en Rabobank kunnen kort geld stallen bij de ECB. Op dit moment krijgen ze daar geen vergoeding voor, maar kost het ze juist geld. De negatieve rente is nu -0.50 procent. Volgende maand gaat dit naar -0,25 procent. Na september moet de stand, voor het eerst sinds acht jaar, weer op nul uitkomen.

Spaarrente eindelijk omhoog?

Wordt sparen weer interessant na de renteverhogingen van de ECB? Op termijn zal het zeker een positief effect hebben. Verwacht er op korte termijn niet te veel van. Als eerste zullen spaarders met een groot saldo er iets van merken. Rabobank verhoogde vrijwel direct de spaarrente voor rekeningen met 100.000 euro of meer. Deze groep betaalt nu -0.25 over het spaarsaldo, in plaats van de -0.50 eerder. Hiermee is de ‘boeterente’ gelijk aan de rente van de ECB. ING en ABN hebben nog niet soortgelijke stappen aangekondigd. De kans is groot dat zij het voorbeeld volgen.

Als jouw spaargeld interessanter wordt voor banken, stijgt doorgaans eerst de spaarrente op deposito’s. Dit zijn spaarrekeningen waar jouw saldo een afgesproken tijd vast staat en die normaal gesproken een hogere spaarrente opleveren dan vrij opneembare rekeningen. Sowieso is er voor spaarders nog een lange weg te gaan voordat sparen weer echt iets oplevert. De inflatie over afgelopen mei is 8,8 procent. Om deze gemiddelde prijsstijgingen te compenseren zou de spaarrente op hetzelfde niveau uit moeten komen. Daar zijn we voorlopig nog niet...

Inflatie en werkgelegenheid piekt

Goederen en diensten zijn fors duurder geworden in de afgelopen maanden, met een hoofdrol voor energie. Daarnaast is er bij veel bedrijven een schreeuwend tekort aan personeel. Reden voor de ECB om de rente te verhogen en ook andere maatregelen af te bouwen die de economie stimuleren. Deze ontwikkeling is ook terug te zien in andere delen van de wereld. Zo heeft de Amerikaanse Centrale Bank (FED) dezelfde moeite om de inflatie binnen de perken te houden. Komende woensdag maakt de FED naar verwachting een renteverhoging bekend, als vervolg op een eerdere verhoging begin mei.

Beleggers minder enthousiast

De Nederlandse aandelenbeurs daalde in enkele dagen bijna 5 procent. Beleggers zijn doorgaans niet enthousiast over renteverhogingen. Naarmate rente stijgt, schakelen beleggers eerder over naar andere soorten beleggingen als obligaties. Daarnaast kunnen inflatie en stijgende rentes de winsten van bedrijven onder druk zetten. Aandelenbeleggers is het juist om die winst te doen. Door alle ontwikkelingen op de economische markten wordt gevreesd voor een recessie, waarbij de economie krimpt in plaats van groeit.

Na jaren van voorzichtigheid geeft de ECB nu gas met het verhogen van de rente. Laten we hopen dat dit er ook voor zorgt dat jouw spaartegoed weer iets oplevert in de toekomst. In ieder geval neemt het risico af dat ‘kleine spaarders’ ook met negatieve spaarrentes te maken krijgen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie