Nieuws

Kortere rentetermijn in trek door stijging hypotheekrente

Hoe korter de rentevaste termijn, des te lager de hypotheekrente. Zeker na de stijging van de hypotheekrente maakt dit hét verschil voor kopers van een woning. Welk termijn kies jij?

maandag 27 juni 2022
Kortere rentetermijn in trek door stijging hypotheekrente

Een hypotheek (NHG) met een rentevast termijn van 20 jaar kan je op dit moment afsluiten tegen 3,31 procent. Kies je voor 10 jaar, dan is de laagste hypotheekrente in de markt 3,10 procent. De gestegen hypotheekrente maakt kortere rentevaste periodes populairder. De lagere maandlasten zijn een belangrijke factor.

In 2020 was het 20-jarig rentevast termijn nog goed voor 56 procent van de hypotheken. Ook nu nog is het de meest gekozen periode, al is het aandeel fors gedaald naar 41,05 procent. Zeker in de afgelopen maanden stijgt de belangstelling voor 10 jaar.

Keuze voor rentevaste periode begin juni (in procenten)
10 jaar: 34,13
15 jaar: 5,83
20 jaar: 41,05
30 jaar: 10,99

Lagere maandlasten bij korter rentetermijn

Naarmate de rentevaste termijn van de hypotheek korter is, betaal je een lagere rente. Nu de hypotheekrente hard gestegen is, geeft het renteverschil bij veel kopers de doorslag. Stel je sluit een hypotheek af voor € 350.000. Het verschil tussen 20 en 10 jaar bedraagt op dit moment 0,21 procent. Op een hypotheek van 350.000 euro vallen de brutolasten 735 euro per jaar lager uit bij de keus voor 10 jaar. Los van de maandlasten kan de rentevaste periode invloed hebben op het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Risico kortere rentevaste periode hypotheek

Een kortere rentevaste periode kan ook nadelig uitpakken op termijn. Bijvoorbeeld wanneer de rente in de toekomst verder stijgt. In die situatie loop jij het risico dat je na het aflopen van de periode nieuwe renteafspraken moet maken en de maandlasten ziet stijgen. Dit moet je wel kunnen dragen. Doorgaans is in de tussenliggende periode je inkomen wel gestegen, waardoor je meer financiële ruimte hebt. Daarnaast helpt het aflossen op je hypotheek. Je betaalt naarmate je meer aflost over een lager bedrag rente.

Laagste hypotheekrente per rentevaste periode

Vorige week hebben veel geldverstrekkers de rente gewijzigd. Onderstaand het verschil per rentevaste periode. Inmiddels lijkt de druk wat van de ketel. De rente op de kapitaalmarkt is na een stijging vorige week inmiddels weer gedaald. Veel geldverstrekkers houden die rente aan als richtlijn bij het bepalen van hun eigen rentes.

 

Laagste hypotheekrente vorige week

Laagste hypotheekrente deze week

Variabel

1,27%

1,25%

5 jaar

2,66%

2,54%

10 jaar

3,07%

3,10%

20 jaar

3,31%

3,31%

30 jaar

3,39%

3,55%

Bovenstaand tonen we de laagste hypotheekrentes voor hypotheken met Nationale Hypotheek garantie. Mogelijk kom jij daar niet voor in aanmerking omdat het totale aankoopbedrag van de woning boven het NHG-limiet van € 355.000 uitkomt. Het kan ook zijn dat een andere hypotheek beter bij je past door voorwaarden rond extra aflossen, de mogelijkheden bij verhuizen of andere zaken die in jouw situatie van belang zijn.

Er is niet één rentevaste periode die in iedere situatie het beste is. Kan je met jouw inkomen ook met een 20-jaar vaste hypotheekrente het nodige bedrag lenen? Je hebt in dat geval 20 jaar zekerheid over je maandlasten. Voor die zekerheid betaal je een hogere rente. Wil je persoonlijk advies over de meest passende hypotheek? Laat dit vrijblijvend weten via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie