Nieuws

Hypotheekrente en huizenprijzen stijgen verder, verwacht DNB

Wacht jij met smart op beter betaalbare woningen? Volgens DNB hoef je daar niet op te rekenen de komende jaren. Wel is de kans op een verdere stijging met dubbele cijfers minimaal.

maandag 13 juni 2022
Hypotheekrente en huizenprijzen stijgen verder, verwacht DNB

De Nederlandsche Bank voorspelt dat de gemiddelde huizenprijs in de komende twee jaar doorstijgen. Wel gaat het naar verwachting in een veel lager tempo dan de afgelopen tijd. De toezichthouder gaat ervan uit dat er minder geleend kan worden, waardoor de prijsstijging afvlakt. 

Voor 2023 en 2024 is de verwachting dat de huizenprijzen gematigd doorstijgen met 3,7% en 2,5%. Dit is ongeveer gelijk aan de geraamde inflatie voor die jaren. Hiermee zou de stijging beduidend lager zijn dan de 13,9% procent waarmee DNB dit jaar rekent.

Verdere stijging hypotheekrente

Aan de ene kant verwacht DNB dat het inkomen van huishoudens stijgt. Dat zou over het algemeen betekenen dat de maximaal mogelijke hypotheek stijgt. Anderzijds stimuleren Centrale Banken de wereldeconomie minder met lage rentes dan in de afgelopen jaren. Samen met meer economische onzekerheid en sterk oplopende inflatie zijn kapitaalmarktrentes sterk opgelopen. Vaak beweegt de hypotheekrente in het kielzog van deze rentes mee.

Verwachting hypotheekrentes

In 2021 kon je een nieuwe hypotheek met een 10-jarig rentevast termijn afsluiten tegen 1,7 procent. Voor 2024 wordt rekening gehouden dat de hypotheekrente voor hetzelfde termijn op 3,8 uitkomt. De laatste keer dat de hypotheekrente met ongeveer 2 procentpunt toenam was in de periode 2005 – 2008.

Actuele hypotheekrente loopt voor

Omdat de hypotheekrente zo hard is gestegen, loopt de actuele rente voor op de rente die de gemiddelde huizenkoper daadwerkelijk heeft afgesproken met de geldverstrekker. Veel kopers hebben al eerder hun handtekening onder het hypotheekcontract gezet. Het tarief voor een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van twintig jaar was bijvoorbeeld in mei 2022 ruim 3%. Dit is een stijging van 1,6 procentpunt ten opzichte van eind 2021, terwijl de rentes op afgesloten contracten sindsdien 0,7 procentpunt stegen.

Kortere looptijd dempt gemiddelde stijging hypotheekrente

Meer kopers kiezen door de gestegen rentes voor een hypotheek met een korter rentevast termijn. Kortere rentes zijn over het algemeen lager, wat positief is voor de maandlasten. Neem bijvoorbeeld hypotheken bij banken met een rentevaste periode van meer dan tien jaar. Dit aandeel is recent gedaald van 62% eind vorig jaar naar 58% in het eerste kwartaal van 2022.

Verhuizen en je rente meenemen

Veel huiseigenaren hebben de mogelijkheid om bij het verhuizen de hypotheekrente mee te nemen. Dat kan zeker na de sterke stijging van de hypotheekrente gunstig zijn. Niet voor het eerst zijn starters in het nadeel. Deze groep heeft geen huidige hypotheek en is aangewezen op de actuele rentes.

Wacht jij met smart op beter betaalbare woningen? Volgens DNB hoef je daar niet op te rekenen in de komende jaren. Wel is de kans op een verdere stijging met dubbele cijfers minimaal. Wil je weten wat jij verantwoord kunt lenen, of wil je weten of je jouw huidige hypotheek met lage rente mee kunt verhuizen? Vul onderstaand formulier vrijblijvend in, we helpen je graag verder.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie