Geld lenen en het BKR: alle informatie op een rij
Kan je geld lenen met een BKR-registratie? Zeker, dat is vaak goed mogelijk. Wel hangt het af van de codering van jouw registratie. Daarnaast telt mee in hoeverre je betalingsproblemen hebt of hebt gehad.

BKR is de afkorting van Stichting Bureau Krediet Registratie. Stichting BKR is in 1965 opgericht door de Nederlandse banken en Kredietaanbieders. Alle aanbieders hadden behoefte aan een onafhankelijk platform waar leningen van Nederlandse consumenten staan geregistreerd. Ruim 11 miljoen Nederlanders staan bij het BKR geregistreerd.
Wanneer krijg je een BKR-registratie?
Alle soorten leningen die zijn afgesloten voor een bedrag groter van 250 euro en met een looptijd van meer dan 1 maand staan geregistreerd bij het BKR. Dit geldt ook voor een zakelijk krediet met persoonlijke aansprakelijkheid van meer dan 1000 euro. De kredietaanbieder is degene die de lening bij het BKR aanmeldt voor registratie. Maar let op! De minilening met een looptijd korter dan 1 maand
Leningen die een BKR-registratie krijgen:
- Roodstanden op de betaalrekening
- Doorlopend krediet of Persoonlijke lening
- Private (auto)lease
- Telefoonabonnement waarbij het toestel gespreid wordt betaalt
- Koop op afbetaling groter dan 250 euro
- Hypotheken van woningen bestemd voor de verhuur
- Restschuld die overblijft bij de verkoop van het huis
Wanneer geen BKR-registratie?
Niet alle leningen worden BKR geregistreerd, dit geldt bijvoorbeeld voor een 1ste hypotheek. Deze wordt in het kadaster geregistreerd en niet in het BKR. Daarnaast hoef je ook bij een onderhandse lening of een studielening niet beducht te zijn voor een BKR-registratie.
Dit wordt niet gemeld bij het BKR:
- 1ste hypotheek
- Minilening of flitskrediet met een looptijd korter dan 1 maandag
- Studieleningen (DUO)
- Achterstanden in betaling bij belastingdienst, zorgverzekeraars, energiemaatschappijen of huurachterstanden bij woningcorporaties
- Onderhandse leningen bij familie of vrienden
Geld lenen met een BKR-registratie
Een lening afsluiten met een BKR-registratie is heel goed mogelijk. Het overgrote deel van de mensen staan namelijk positief geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Je hebt een positieve BKR-registratie als een lening hebt uitstaan en deze keurig volgens afspraak afbetaald. De lening is dan automatisch geregistreerd bij het BKR door de kredietaanbieder. Bij een keurig betaalgedrag zegt deze registratie iets over jouw kredietervaring, dit wordt door kredietverstrekkers als een voordeel gezien. Over het algemeen is het dan juist goed mogelijk om een lening af te sluiten, zoals een persoonlijke lening.
Geld lenen met een negatieve BKR-registratie
Een negatieve BKR-registratie wordt ook wel BKR-codering genoemd. Wanneer je een BKR-codering hebt, wordt geld lenen een ander verhaal. Kredietverstrekkers kijken altijd naar een eventuele (negatieve) BKR codering. Bij codering A2 t/m A4 kun je geen lening afsluiten. Bij een A1 codering hangt het van de kredietverstrekkers af. De meesten zullen er vanaf zien.
Bij een H-codering is er sprake van herstel. Soms kun je geld lenen, soms niet. Nadat de herstelcode is geplaatst, blijft deze nog vijf jaar zichtbaar.
Negatieve BKR-registratie bij betalingsachterstand
Wanneer je drie maanden of langer je hypotheek niet betaalt, krijg je een BKR-registratie. Hoe zit het bij betalingsachterstanden met betrekking tot overige leningen? Bij een (langdurige) betalingsachterstand krijg je een codering achter je BKR-registratie. Er zijn verschillende coderingen:
- A1 codering: betalingsachterstand met betalingsregeling
- A2: betalingsachterstand en lening is direct opeisbaar
- A3: betalingsachterstand met afspraken die met de schuldeiser gemaakt zijn
- A4: betalingsachterstand maar je bent niet bereikbaar
- H: herstel (geen schulden)
Hoelang blijft een codering zichtbaar
Zolang de lening loopt, blijft deze geregistreerd bij het BKR. Ook wanneer de lening al is afgelost en voorzien van een einddatum, blijft deze nog 5 jaar zichtbaar. Dit geldt ook voor een BKR codering. Zodra de achterstand is hersteld en voorzien van een H codering is deze nog 5 jaar zichtbaar. Zelfs wanneer de achterstand is hersteld of de lening in zijn geheel is afbetaald, geldt de termijn van 5 jaar.
Dit is waarom je soms geen lening kunt afsluiten
Je hebt een negatieve BKR notering en kunt geen lening afsluiten. Waarom is dit? Dit doen kredietverstrekkers om jou en zichzelf te beschermen. Heb je bijvoorbeeld een betalingsachterstand, dan is de kans groot dat je geen nieuwe lening kunt krijgen. De bank wil liever niet lenen aan klanten die in het recente verleden in de betalingsproblemen zijn of zijn gekomen.
Heb je inmiddels een betalingsregeling getroffen of is er sprake van herstel? In die situatie moet jij jezelf bewijzen. Gedurende vijf jaar moet je aantonen dat je niet opnieuw in betalingsproblemen komt. Dankzij een BKR-registratie voorkomt de kredietverstrekker dat je te veel leent of een lening mogelijk niet kunt terugbetalen. De BKR-registratie is er dus voor jezelf en voor kredietverstrekkers.
Voorkom een BKR-registratie en betaal je leningen netjes per maand terug. Dat is de beste manier om problemen bij het lenen van geld te voorkomen.
Dit artikel is tot stand gekomen met input van Becam, specialist in leningen.