Nieuws

Eindelijk pensioenen omhoog bij PME en ABP

Voor het eerst sinds jaren kan je een verhoging van je pensioen verwachten. Zowel PME als het ABP deden er onlangs een schepje bovenop. Toch hoeft de vlag niet meteen uit, zeker met de huidige inflatie.

vrijdag 24 juni 2022
Eindelijk pensioenen omhoog bij PME en ABP

Na pensioenfonds PME maakt nu ook het ABP bekend de pensioenen te verhogen. Hiermee voert het grootste pensioenfonds van Nederland sinds jaren een verhoging door. Het gaat om een plus van 2,39 procent. Daarnaast ontvangen gepensioneerden bij het fonds 1,2 extra over de eerste zes maanden van 2022. De verhoging is goed nieuws, al is de opgelopen schade hiermee nog niet gecompenseerd.

Al jaren zijn de pensioenen van Nederlandse werknemers niet verhoogd. De financiële situatie bij pensioenfondsen stond dit niet toe. De fondsen moeten voldoende middelen hebben om pensioen uit te keren aan zowel huidige als toekomstige gepensioneerden. Vooral de extreem lage rente in de afgelopen jaren was een nachtmerrie voor de inkomsten van pensioenfondsen.

Barometer pensioenfondsen

Een barometer voor de financiële gezondheid bij pensioenfondsen is de dekkingsgraad. Deze indicator geeft aan hoeveel geld een pensioenfonds heeft ten opzichte van de pensioenverplichtingen, nu en in de toekomst. Is de dekkingsgraad 100 procent, dan heeft een fonds precies genoeg verwachte inkomsten om alle kosten voor pensioenen te dekken.

Regels voor pensioenfondsen versoepeld

De verhoging van pensioenen is niet alleen mogelijk omdat de fondsen er financieel beter voorstaan. Pensioenfondsen mochten tot nu toe alleen de pensioenen verhogen bij een dekkingsgraad van 110 procent. Deze regel moet voorkomen dat een fonds na de verhoging sneller in de problemen komt. De overheid heeft aangegeven dat deze minimale dekkingseis wordt bijgesteld naar 105 procent. Hierdoor is het voor veel fondsen eerder mogelijk om de pensioenen te verhogen. Overigens is dat geen verplichting.

Verhoging kan inflatie niet bijbenen

Dat de pensioenen omhoog gaan is goed nieuws. Zeker na een lange tijd van stilstand of zelfs versobering. De huidige verhoging is een goed begin maar de vlag hoeft niet meteen uit. Doel van het indexeren van pensioenen is het effect van inflatie compenseren. De inflatie kwam in mei uit op 8,8 procent, nadat deze in de maanden ervoor bijna de tien aantikte. Een pensioenverhoging van 2,39 kan de prijsstijgingen niet bijbenen. Bovendien is het niet aannemelijk dat fondsen met terugwerkende kracht geschrapte verhogingen van de afgelopen jaren alsnog doorvoeren.

Stijgende rente goed nieuws voor pensioenfondsen

Wil je hypotheek afsluiten, dan is een zo laag mogelijke rente een voordeel. Voor pensioenfondsen en jouw pensioen is het juist funest. Pensioenfondsen lenen veel geld uit, waar ze normaal gesproken een rentevergoeding voor krijgen. In de afgelopen jaren was de rente zo laag dat het minder opleverde dan nodig voor het op peil houden van de pensioenkas. Je zou denken dat fondsen dan wel op zoek kunnen gaan naar zaken waar ze meer aan kunnen verdienen, zoals vastgoed of aandelen. Het punt is dat aan die alternatieven vaak ook een hoger risico kleeft. Fondsen moeten zich aan regels houden en hun geld verdelen over verschillende soorten investeringen.

Verdere verhogingen volgen?

Zowel PME als het ABP sorteren alvast voor op de toekomst, met de wens om volgend jaar de pensioenen opnieuw te verhogen. Wel worden daarbij de nodige armslagen gemaakt. De wereld kan er over een half jaar weer heel anders uitzien dan nu.

Ondertussen zijn in het pensioenakkoord nieuwe plannen gemaakt over pensioenen en AOW. Die moeten het pensioenstelsel transparanter en persoonlijker maken, zo stelt de Rijksoverheid. De gevolgen voor jouw lees je op deze pagina van de overheid.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie