Nieuws

We reizen weer volop. Welke reisverzekering past bij jou?

Wie meerdere keren per jaar op vakantie gaat, is al snel beter af met een doorlopende reisverzekering. Pak je maar één keer per jaar je koffers, dan is een kortlopende reisverzekering waarschijnlijk voordeliger.

maandag 23 mei 2022
We reizen weer volop. Welke reisverzekering past bij jou?

Nu Nederlanders weer massaal op reis gaan, is ook de vraag naar reisverzekeringen groot. Onder andere ING zag de vraag naar reisverzekeringen 50 procent toenemen ten opzichte van vorig jaar. Ben jij ook van plan om op reis te gaan en wil je wel wat extra zekerheid? Je hebt keuze uit twee soorten reisverzekeringen. Dit zijn de verschillen.

Met een reisverzekering verzeker je je tegen onverwachte kosten tijdens de vakantie. Een standaard- of basisdekking dekt bijvoorbeeld noodhulp tijdens je reis. Zo zijn de kosten voor opsporing, reddingsacties en vervoer naar ziekenhuis of repatriëring over het algemeen gedekt. Je kunt kiezen uit een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Vaak kan je daarnaast kiezen voor extra modules, ter uitbreiding van de dekking.

Optie 1: kortlopende reisverzekering

Met een kortlopende reisverzekering sluit je voor één specifieke reis een verzekering af. Daarbij bepaal je zelf de start en einddatum van de reisverzekering. Wel kan de verzekeraar een maximum stellen aan de tijd die je aaneengesloten verzekerd op reis kunt. Na afloop van je reis loopt de verzekering automatisch af.

Optie 2: Kenmerken doorlopende reisverzekering

Bij een doorlopende reisverzekering loopt je verzekering niet af aan het einde van je reis, maar pas na stopzetting door jou. Handig als je vaker op reis gaat en al snel voordeliger dan steeds een verzekering afsluiten per keer dat je op vakantie gaat. Ook bij een doorlopende reisverzekering geldt vaak dat je niet onbeperkt aaneengesloten op reis kunt. Sommige verzekeraars hanteren daarnaast een maximale reisduur. De dekking geldt dan bijvoorbeeld voor maximaal 60 vakantiedagen in een jaar. Hoe je die dagen verdeeld maakt niet uit, al moet je wel rekening houden hoelang je onbeperkt aaneengesloten op reis kunt.

Doorlopende reisverzekering vaak goedkoper

Ga je als stel of alleenstaande gemiddeld meer dan drie weken per jaar op vakantie? Een doorlopende reisverzekering is dan vaak goedkoper. Als gezin ligt het gemiddelde omslagpunt bij twee weken. Een doorlopende reisverzekering kost vaak een paar euro in de maand, bij de kortlopende gaat het al snel om enkele tientjes. Ga je onverwacht nog een keer op vakantie en heb je een nieuwe kortlopende reisverzekering nodig, dan betaal je opnieuw poliskosten. Hier heb je met een doorlopende reisverzekering geen last van.

Aanvullende verzekeringsmodules

De dekking kan per reisverzekering verschillen. Vergelijk deze goed voor je de verzekering afsluit. Vaak kun je de standaarddekking uitbreiden met aanvullende modules. Vervoer naar een ziekenhuis tijdens het wintersporten is bijvoorbeeld vaak niet standaard gedekt, maar wel als extra module. Dit zijn veel andere voorkomende reismodules:

  • Bagagedekking
  • Medische kosten
  • Autopech hulp
  • Vervangend vervoer of verblijf
  • Ongevallen
  • Rechtsbijstand
  • Annuleren

Check voor je extra afneemt of je deze ook echt nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een autoverzekering met pechhulp in het buitenland? Dan is het waarschijnlijk overbodig om de module pechhulp in te schakelen bij je reisverzekering.

Annuleringsverzekering als aanvulling

Met een annuleringsverzekering krijg je (een deel van) de reissom terug als je reis onverhoopt niet door kan gaan. Wel moet hier wel een zwaarwegende reden voor zijn. Denk aan ziekte, het overlijden van een naaste of onvrijwillige werkloosheid. Check voor je een annuleringsverzekering afsluit goed onder welke voorwaarden je kunt annuleren. Dit kan sterk verschillen per verzekeraar.

Naast het afsluiten van een losse annuleringsverzekering kan je bij veel reisverzekeringen ook de module ‘annuleren’ inschakelen. Het voordeel van de laatste optie is dat je geen extra poliskosten hoeft te betalen. Mogelijk nadeel is een minder uitgebreide annuleringsdekking dan je zou willen. Net als bij de reisverzekering kan je bij het afsluiten van een annuleringsverzekering kiezen tussen kortlopende en doorlopende verzekering.

Ben jij een echte globetrotter? De schade van een verloren fototoestel kan je zelf nog wel dragen. Het wordt anders wanneer je onverhoopt in een buitenlands ziekenhuis terecht komt. Zorg dat je een reisverzekering kiest die past bij je wensen en reisgedrag.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie