Nieuws

Laatste wens niet altijd mogelijk door hoge uitvaartkosten

Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Wie de wens heeft om begraven te worden, doet er goed aan om te kijken of dat voldoende financiële ruimte voor is. Zo niet komen nabestaanden voor een lastige keus te staan.

dinsdag 17 mei 2022
Laatste wens niet altijd mogelijk door hoge uitvaartkosten

Al jaren is er een verschil tussen de kosten van begraven en cremeren. Niet iedereen is zich bewust van het verschil in prijs. Dit zorgt ervoor dat de wensen van de overledene niet altijd nageleefd kunnen worden door nabestaanden, zo blijkt uit onderzoek van uitvaartonderneming Monuta. Heb jij specifieke wensen voor je uitvaart? Ga vroegtijdig na of die (financieel) uitvoerbaar zijn door de nabestaanden.

Gemiddeld betaal je voor een particulier graf €3.311. Voor een crematie met gebruik van de aula ben je gemiddeld €1.415 kwijt. Zonder huur van de aula moet je gemiddeld rekenen op €707. Een bijkomend verschil is dat je bij een graf te maken krijgt met onderhoud en periodieke kosten. Opvallend zijn de sterk uiteenlopende tarieven van gemeentelijke begraafplaatsen.

Grote gemeentelijke verschillen voor begraafplaatsen

Gemeenten kunnen zelf de prijs bepalen voor graven op een gemeentelijke begraafplaats. Ze bepalen ook de duur van de grafrechten (hoe de plaats gereserveerd blijft), begraafkosten en kosten voor grafonderhoud. Daarnaast bepalen ze ook de jaarlijkse indexering. Zo zijn de tarieven op de begraafplaats van Overbetuwe dit jaar met 46% gestegen. Terwijl de kosten in Groningen 5% daalden. Kanttekening is dat deze begraafplaats alsnog de duurste van Nederland is, zoals blijkt uit het onderstaande overzicht.

Bron: Monuta

Inflatie is ook bij begraafplaatsen de hoofdoorzaak van stijgende kosten. Soms is er meer aan de hand. Denk aan extra kosten voor het opnieuw indelen van de begraafplaats. Daarnaast hebben sommige begraafplaatsen te maken met een terugloop van begrafenissen, waardoor de kosten voor onderhoud en behoud over minder plaatsen verdeeld kunnen worden.

Bijzondere begraafplaats vaak goedkoper

Naast gemeentelijke begraafplaatsen zijn er ook bijzondere begraafplaatsen. Deze worden beheerd door bijvoorbeeld een particulier, een stichting of kerkgenootschap. Dergelijke begraafplaatsen zijn vaak goedkoper omdat ze bijvoorbeeld worden onderhouden voor vrijwilligers. Je kunt niet altijd naar wens begraven worden op een bijzondere begraafplaats. Een vereiste kan zijn dat je onderdeel bent geweest van een culturele of religieuze instelling.

Nabestaanden om financiële reden genoodzaakt wensen niet na te leven

Het verschil tussen crematie en begraven is soms zo groot dat nabestaanden de wens van de overledene niet kunnen naleven. Dit gebeurt bij 1 op de 10 nabestaanden, blijkt uit onderzoek van Monuta. Niet kunnen voldoen aan de laatste wensen kan het rouwverwerkingsproces in de weg staan. Om die reden roept CEO van Monuta mensen op serieus na te gaan in hoeverre uit uitvaartwensen passen binnen de financiële mogelijkheden, nu en in de toekomst. Zo voorkom je dat nabestaanden lastige keuzes moeten maken in een toch al moeilijke tijd.

Uitvaartverzekering kan uitkomst bieden

Met een uitvaartverzekering ontlast je jouw nabestaanden. De kosten voor een uitvaart zijn (grotendeels) gedekt en vaak kun je direct je uitvaartwensen laten vastleggen. Zo hoeven jouw nabestaanden de kosten van de uitvaart niet voor te schieten of te gissen naar jouw wensen. Bovendien is de kans groter dat je wensen in de praktijk haalbaar zijn.

Nadenken over wanneer je er niet meer bent kan confronterend zijn en is niet het leukste onderwerp. Voor Sire reden om het onderwerp onder de aandacht te brengen in haar campagnes. Denk zelf ook goed na over hoe jij het geregeld wilt hebben. Dat biedt rust voor jezelf en zekerheid voor je nabestaanden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie