Nieuws

Hypotheekrente stijgt, prijs woning daalt?

Komt er meer lucht voor kopers op de woningmarkt, nu de hypotheekrente stijgt en het vertrouwen van woningeigenaren licht is gedaald? We bekijken de cijfers van de NVM en blikken vooruit.

dinsdag 17 mei 2022
Hypotheekrente stijgt, prijs woning daalt?

De hypotheekrente stijgt, terwijl het vertrouwen in de woningmarkt juist licht afneemt. Kunnen deze ontwikkelingen eindelijk zorgen voor beter betaalbare woningen? Voor die conclusie is het wat vroeg. Toch zijn de eerste tekenen van een afkoelende woningmarkt zichtbaar. Veel hangt af van de richting van de rente in de komende maanden. 

Als je het aantal hypotheekaanvragen van het eerste kwartaal van dit jaar bekijken, dan lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Er was zelfs sprake van een record. Kanttekening is dat het overgrote deel bestond uit het oversluiten van hypotheken, aangewakkerd door de stijging van de hypotheekrente. De rente op een gemiddelde hypotheek is sinds begin dit jaar van 1,4 naar 2,9 procent gestegen.

Kopers hebben minder vertrouwen

Hoewel de stijgende inflatie en stijgende prijzen van bepaalde grondstoffen (olie en gas) al steeg voor de oorlog begon, heeft de oorlog de trend versterkt. Dit raakt ook het vertrouwen van mensen in hun eigen financiën, alleen al omdat bijvoorbeeld de wekelijkse boodschappen fors duurder zijn. Het algemene consumentenvertrouwen is intussen gedaald naar het niveau van 2013, toen de kredietcrisis net voorbij was. Inmiddels is ook het vertrouwen in de huizenmarkt afgenomen. Naast het tekort aan woningen en de hoge gemiddelde prijs speelt nu ook de stijgende hypotheekrente een rol.

Minder woningen van eigenaar gewisseld

In het eerste kwartaal van een jaar is het gebruikelijk dat het er relatief woningen verkocht worden. Toch is de daling dit jaar fors te noemen. Het Kadaster publiceerde een min van 34,1% vergeleken met het eerste kwartaal van 2021. De NVM rapporteerde een afname van 18,7%. Het aantal woningtransacties komt bij het NVM zelfs weer terug op het niveau van eind 2013.

Het verschil in cijfers van de twee organisaties heeft vooral te maken met de manier van meten. Het Kadaster registreert de feitelijke overdracht bij de notaris, ofwel de dag waarop de woning daadwerkelijk van eigenaar wisselt. De NVM is actueler en meet het ondertekenen van de verkoop/koopovereenkomsten bij NVM-makelaars.

Stijging koopprijs stagneert

Het gedaalde vertrouwen en de stijgende rente zorgen ervoor dat koper minder kunnen én willen betalen voor een woning. In de praktijk ziet de NVM ook dat er minder woningbezichtigingen zijn en dat potentiële kopers minder overbieden. De gemiddelde verkoopprijs (geregistreerd door NVM) is zelfs iets gedaald ten opzichte van vorig kwartaal. Toch is er op jaarbasis nog steeds sprake van een woningprijsstijging van 13,7 procent.

Gaat de huizenprijs dalen?

Wacht je op een forse daling van de woningprijs voordat je wilt kopen? Mogelijk wacht je dan vergeefs. Zolang de hypotheekrente niet verder stijgt dan circa drie procent, verwachten economen dat de huizenprijs ook dit jaar tot zes procent kan stijgen. Schiet de hypotheekrente echter door naar 4% of 5%, dan ziet het toekomstplaatje er anders uit. In die situatie is de kans op een daling waarschijnlijk.

De vraag en het aanbod blijft ook in de komende tijd nog uit balans, zo is de verwachting. Zeker wanneer er niet meer vaart wordt gemaakt met nieuwbouw. Toch kan de hogere rente en dalende vertrouwen wel effect hebben. Kopers die bijvoorbeeld minder zeker zijn over de toekomst, zullen minder bereid zijn tot het maximale te gaan bij de onderhandelingen.

De rente lijkt op dit moment in een rustiger vaarwater te komen. Dit geeft echter geen garantie. Er zijn te veel geopolitieke onzekerheden om de richting te kunnen bepalen. Wil jij je huidige woonsituatie veranderen of hypotheek aanpassen? Kijk dan goed naar de mogelijkheden die je hebt. Onze adviseurs helpen je hier graag bij. Via onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact op.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie