Nieuws

Hypotheekrente door het dak: verschil maandlasten groot

Zeker nu de rente stijgt, verschilt de hypotheekrente sterk per geldverstrekker. Het verschil in maandlasten loopt makkelijk op tot €100. Kortom, vergelijken loont!

vrijdag 13 mei 2022
Hypotheekrente door het dak: verschil maandlasten groot

De hypotheekrente is in de afgelopen weken hard opgelopen. Deze stijging van de hypotheekrente kan een flinke impact hebben op je woonlasten. Een verschil van 100 euro per maand is geen uitzondering. De rente verschilt bovendien per geldverstrekker. Vergelijk dan ook goed alle aanbieders bij het afsluiten of oversluiten van je hypotheek.

Zeker nu de markt volop beweegt zijn de verschillen tussen geldverstrekkers groot. Het effect van de laagste hypotheekrente versus de hoogste lichten we toe met enkele voorbeelden. Daarbij gaan we uit van een annuïteitenhypotheek van €355.000 en één van €450.000. Als rentevaste periode houden we 20 jaar en en een hypotheeklening die gelijk is aan 100% van de taxatiewaarde. Dit zijn de laagste en hoogste actuele hypotheekrentes: 

 

Rente met NHG

Rente zonder NHG

Laagste rente

2,88%

3,45%

Hoogste rente

3,72%

4,03%

Lagere hypotheekrente met NHG

De rente van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ligt over het algemeen lager dan een hypotheek zonder. Geldverstrekkers lopen minder risico bij een hypotheek met NHG. Dit komt omdat NHG onder bepaalde omstandigheden als vangnet dient wanneer jij je hypotheek niet meer kunt betalen of na gedwongen verkoop met een restschuld blijft zitten. Niet voor iedere woning kun je een NHG-hypotheek afsluiten, de grens ligt bij €355.000.

Verschil maandlasten bij hypotheek €355.000

Voor het maximale verschil maandlasten nemen we een hypotheek van €355.000. Bij dit bedrag kun je dus nog een hypotheek met NHG afsluiten, al hoeft dat niet.

Het verschil in maandlasten bij de hoogste en laagste hypotheek met NHG is €164 (€1.968 per jaar). Bij een hypotheek zonder NHG gaat het om €117 (€1.404 per jaar). Als je kijkt naar de uiterste verschillen betaal je met een hypotheek zonder NHG €227 (€2.724 per jaar) minder als je kiest voor de geldverstrekker met de laagste hypotheekrente

 

Hypotheek met NHG

Hypotheek zonder NHG (LTV 100%)

Maandlasten bij laagste rente

€ 1.474

€ 1.584

Maandlasten bij hoogste rente

€ 1.638

€ 1.701

Verschil maandlasten bij hypotheek van €450.000

Bij een hypotheek van €450.000 kun je geen hypotheek met NHG afsluiten. Het verschil in maandlasten tussen de hoogste en laagste rente bedraagt €148 (€ 1.776 per jaar). 

 

Hypotheek zonder NHG (LTV 100%)

Maandlasten bij laagste rente

€ 2.008

Maandlasten bij hoogste rente

€ 2.156

Netto verschil hypotheeklasten kleiner

In bovenstaande voorbeelden hebben we alleen gekeken daar de bruto maandlasten. Door de hypotheekrenteaftrek liggen de netto maandlasten lager en is het uiteindelijke verschil dus ook kleiner. Bij een annuïteitenhypotheek wordt het voordeel van de hypotheekrenteaftrek wel kleiner, omdat je in de loop van de tijd steeds minder rente gaat betalen maar juist meer aflost.

Let ook op de hypotheekvoorwaarden

Niet alleen de rente, maar ook de hypotheekvoorwaarden zijn belangrijk bij het afsluiten van een hypotheek. De rente bepaalt weliswaar de maandlast maar de voorwaarden kunnen andere voordelen met zich meebrengen. Zo kun je bij sommige aanbieders de hypotheek meeverhuizen. Bij een hypotheek met NHG is dit echter nooit mogelijk. Goed om rekening te houden als je het aanbod van geldverstrekkers met elkaar vergelijkt. In dit artikel lees je op welke voorwaarden je verder kunt letten.

In de afgelopen weken heeft een rits van geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Vaak meerdere keren in een korte tijd. Zelfs een relatief klein verschil in maandlasten kan over de totale looptijd van de hypotheek een groot verschil maken. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek of oversluiten van je bestaande hypotheek? Onze adviseurs kijken graag met je mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie