Nieuws

Hypotheek aflossen met vakantiegeld of je koffers pakken?

Veel mensen krijgen in mei hun vakantiegeld uitbetaald. Heb jij hier al een bestemming voor? Mogelijk is extra aflossen op je hypotheek een mooie bestemming.

dinsdag 10 mei 2022
Hypotheek aflossen met vakantiegeld of je koffers pakken?

Veel mensen ontvangen in mei de jaarlijkse financiële meevaller, ofwel vakantiegeld. Oorspronkelijk werd het vakantiegeld daadwerkelijk gebruikt om er een vakantie van te betalen. Tegenwoordig krijgt het steeds vaker een andere bestemming, zoals het aflossen van je hypotheek.  

Iedere werknemer in loondienst heeft jaarlijks recht op vakantiegeld. De hoogte hiervan is acht procent van je bruto jaarsalaris. Bij ziekte loopt de opbouw door. Werk je meer uren dan in je contract is afgesproken? Ook over die uren moet vakantiegeld gerekend worden. Traditiegetrouw wordt vakantiegeld uitgekeerd in mei of juni. Dat is niet verplicht, je kan in overleg met je werkgever bespreken hoe en wanneer dit gebeurd.

Vakantiegeld vaak niet gebruikt voor vakantie

Niet iedereen gebruikt het vakantiegeld voor het financieren van een reis naar binnen of buitenland. Andere voorkomende doelen zijn:

  • Aflossen van schulden, waaronder de hypotheek.
  • Investering in de duurzaamheid van de woning.
  • Extra input voor grote uitgaven. Bijvoorbeeld voor de koop van een woning of auto.
  • Als financiële buffer bij onverwachte tegenslagen (zoals een kapotte auto of wasmachine). Volgens het Nibud is een gezonde buffer ongeveer €6.500 voor een alleenstaande en €10.000 voor een gezin met twee kinderen.

Aflossen hypotheek met vakantiegeld

Je kunt met jouw vakantiegeld ook extra aflossen op je hypotheek. Bij de meeste annuïtaire en lineaire hypotheken kan dit jaarlijks tot tien procent van de oorspronkelijke leensom boetevrij. Drie voordelen van extra aflossen op je hypotheek zijn:

  • Lagere woonlasten. Doordat je schuld afneemt, ga je minder rente betalen.
  • Goed alternatief voor sparen nu de spaarrente ongekend laag is.
  • Mogelijk kom je in een lagere risicoklasse en ga je minder rente betalen. Hier lees wat de impact is van een lagere risicoklasse.

Extra aflossen hypotheek niet altijd de beste optie

Extra aflossen op je hypotheek is niet in iedere situatie voordelig. Zo is aflossen op een spaar-, beleggings- of bankspaarhypotheek niet handig. Houd ook rekening met de bijleenregeling. Door de bijleenregeling moet je de overwaarde in de volgende woning stoppen om te blijven profiteren van hypotheekrenteaftrek. Wanneer je dus van plan bent om te verhuizen is extra aflossen minder handig, zeker wanneer je al overwaarde hebt.

Een ander aandachtspunt is dat je het af te lossen deel wel moet kunnen missen. Het geld weer opnieuw lenen is niet mogelijk. Zorg dus dat je bij het aflossen van je hypotheek wel een potje overhoudt voor onverwachte uitgaven.

Zelf bepalen wanneer je vakantiegeld krijgt

Het komt steeds vaker voor dat werkgevers en werknemers alternatieve afspraken maken over de uitbetaling van het vakantiegeld. Als de CAO dit toelaat, kun je bijvoorbeeld een andere uitbetalingsmaand kiezen. Een andere optie is het spreiden van het totale vakantiegeld over meerdere maanden. Het Nibud is niet enthousiast over deze mogelijkheid. Veel mensen hebben moeite met sparen, aldus de organisatie. Bij het in één keer uitkeren van vakantiegeld spaart jouw werkgever eigenlijk voor je.

Weet jij waar je dit jaar je vakantiegeld voor gaat gebruiken? Het verduurzamen van je woning of extra aflossen van je hypotheek kan een prima doel zijn. Bedenk wel goed of dat in jouw situatie ook nadelen heeft. Heb je geen concreet doel voor ogen, dan kan je alsnog je koffers pakken en afreizen naar een zonnig oord.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie