Nieuws

Spaarbank met Russische roots failliet, spaarders krijgen geld terug

Met De Amsterdam Trade Bank (ATB) is de eerste bank sinds 2009 failliet gegaan in Nederland. De van oorsprong Russische bank ging ten onder aan Westerse sancties. Spaarders worden gecompenseerd.

maandag 25 april 2022
Spaarbank met Russische roots failliet, spaarders krijgen geld terug

Sinds 1994 is De Amsterdam Trade Bank (ATB) in Nederland actief. De relatief kleine spaarbank verstrekte jarenlang een fors hogere spaarrente dan gemiddeld. ATB is onderdeel van een concern met wortels in Rusland. Aan het Nederlandse avontuur komt door Westerse sancties een eind. De 23.000 particuliere spaarders ontvangen compensatie vanuit het depositogarantiestelsel.

ATB komt uit de koker van Michaïl Fridman, een Russisch zakenman die voorkomt op sanctielijst van de EU. De curatoren van advocatenbureau Stibbe linken het faillissement aan de sancties. "De bank kon software van betalingssystemen niet meer gebruiken, waardoor het doen van betalingen onmogelijk werd."

Spaarders gecompenseerd

De 23.000 particuliere spaarders worden gecompenseerd vanuit het Nederlandse
depositogarantiestelsel. Gemiddeld hebben spaarders €30.000 ondergebracht bij de van oorsprong Russische bank. De Nederlandsche Bank (DNB) regelt de compensatie voor de spaarders. Alle rekeninghouders ontvangen per post automatisch bericht over de activering van het depositogarantiestelsel en informatie over de uitbetaling. Daarnaast wordt uiterlijk 6 mei op www.dnb.nl een specifieke pagina geopend voor gedupeerden.

Regels depositogarantiestelsel

Waarom valt een van oorsprong Russische bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel? Het antwoord is eenvoudig. ATB heeft een banklicentie in Nederland en valt onder het toezicht van de Nederlandsche Bank (DNB). Het garantiestelsel staat bij een faillissement garant voor €100.000 per spaarder.

Gaat het om een gezamenlijke rekening, dan geldt tot €200.000 aan bescherming. De genoemde bedragen gelden per spaarder per bank. Wie veel vermogen heeft kan het spaargeld dan ook verspreiden over meerdere banken. Aandachtspunt daarbij is dat banken vaak meerdere merken aanhouden. Deze merken vallen wel onder dezelfde bank.

Let op bij buitenlandse spaarbanken

Via verschillende sites kan je als Nederlandse particulier vrij eenvoudig sparen bij buitenlandse spaarbanken, tegen een vaak relatief hoge spaarrente. Alle banken in de EU nemen deel aan een wettelijk verplicht depositogarantiestelsel dat banktegoeden garandeert tot €100.000 per rekeninghouder per bank. Toch is het de vraag hoe verstandig over de grens sparen is. Je kunt niet communiceren in het Nederlands als de bank failliet gaat en loopt het risico dat een bank zonder dat je het weet actief is onder een vergunning uit een land buiten de EU.

Spaar jij bij een andere bank dan de bekende Nederlandse aanbieders? Controleer of de bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Is dit niet het geval, vraag je dan af of de beloning het extra risico wel waard is.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie