Nieuws

Kinderen krijgen zakgeld eerder digitaal

Geef jij je kind al zakgeld? Veel andere ouders doen dit steeds vaker zowel digitaal als contant. Heb je geen idee hoeveel je zou moeten geven, het Nibud geeft richtlijnen voor zak- en kleedgeld.

vrijdag 29 april 2022
Kinderen krijgen zakgeld eerder digitaal

Zakgeld wordt steeds vaker digitaal uitbetaald, vaak gecombineerd met contant geld. Dat blijkt uit onderzoek van ING onder ruim 1000 ouders. Het onderzoek laat zien dat waar het geven van contant zakgeld in 2018 nog de norm was (74%), tegenwoordig de combinatie in opmars is (38%). Dit blijkt uit onderzoek van ING onder ruim 1000 ouders.

Uit het onderzoek van de bank blijkt dat ouders het belangrijk vinden om hun kinderen de waarde van geld bij te brengen, om ze te leren er bewust mee om te gaan en te sparen. Het merendeel van de kinderen krijgt hulp van de ouders zelf. Jonge kinderen krijgen meer hulp daarbij dan oudere kinderen.

Kinderen krijgen hun zakgeld steeds vaker digitaal

Ouders geven het zakgeld zowel contant als digitaal aan hun kinderen. Waar in 2018 ouders van kinderen in de leeftijd van 4-11 jaar het zakgeld voornamelijk nog contant gaven (74%), is dit in 2021 afgenomen naar 48%. Tegelijkertijd geven ouders met kinderen van 4-11 jaar in 2021 vaker zowel digitaal als contant zakgeld. Waar in 2018 ongeveer 10% van de ouders dit deed, is dit nu gestegen naar 33%.

De voornaamste reden waarom ouders kiezen voor een combinatie van digitaal en contant zakgeld is dat kinderen leren omgaan met beide vormen. Daarnaast speelt mee dat ouders lang niet altijd nog contant geld in huis hebben en geven kinderen ook zelf aan het de ene keer liever contant te willen en de andere keer liever op de rekening. Op plaatsen waar kinderen zelf afrekenen, bijvoorbeeld in sportkantines, kan vaak ook niet meer met contant geld worden betaald.

Digitaal geld rolt te makkelijk

38% van de ouders vindt de combinatie contant en digitaal geld lastig Een groot deel van de ouders is tevreden over de financiële opvoeding van hun kinderen (63%). Echter, bijna 2 op de 5 (38%) ouders vindt het lastig om hun kind te leren omgaan met zowel contant geld als digitaal geld. De voornaamste reden hiervoor is dat digitaal geld ‘makkelijker’ uit te geven is en het voor kinderen minder duidelijk is hoeveel je uitgeeft dan met contant geld.

Hoeveel zakgeld is normaal?

Het Nibud geeft richtlijnen voor het bedrag dat aan zakgeld gegeven kan worden per leeftijd. Een richtbedrag is ook afhankelijk van het doel. Moeten er ook cadeautjes en abonnementen van het zakgeld betaald worden? In die situatie een hoger bedrag eerder nodig dan wanneer ouders deze kosten voor hun rekening nemen. De Nibud norm start al bij 5 jaar, met een bijbehorend bedrag van € 0,50. De staffel loopt op tot € 21 tot € 26 voor 18-jarigen. Check alle richtlijnen en de volledige lijst en op de site van het Nibud.

Laat je kinderen vroeg wennen aan omgaan met geld, zowel digitaal als contant. Zo hebben ze een solide financiële basis die goed van pas komt wanneer ze hun eigen geld gaan beheren. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie