Nieuws

Huis verwarmen en tanken minder belast. Dit is de gemiddelde besparing

De inflatie in Nederland lag in maart op 11,9 procent. Vooral de prijs van brandstof en gas is de oorzaak. Reden voor het kabinet om 2,8 miljard euro uit de kast te trekken ter compensatie. Hoe werkt dat en wat scheelt het in de praktijk?

vrijdag 1 april 2022
Huis verwarmen en tanken minder belast. Dit is de gemiddelde besparing

De prijzen voor brandstof zijn in de afgelopen weken explosief gestegen. Deze stijging zorgt voor een sterk oplopende inflatie. Om de financiële pijn te verlichten, verlaagt het kabinet per 1 april de accijnzen op benzine, diesel en andere soorten brandstof. Per juli daalt ook de belasting over elektriciteit en gas.  Wat scheelt dit jou in de praktijk?

Een groot deel van de brandstofprijs aan een Nederlandse pomp bestaat uit accijnzen en btw. Bij benzine gaat het zelfs om 50 procent. Wie diesel tankt, betaalt 40 procent aan belasting. Als onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen worden de accijnzen tot eind van dit jaar verlaagd.

Wat scheelt het aan de pomp?

De accijns wordt door de maatregelen voor loodvrije benzine verlaagd met 17 cent per liter en voor diesel met 11 cent. Het voordeel wordt nog groter omdat er bovenop de accijns ook btw wordt gerekend. Wat bespaar je door de maatregelen minder aan de pomp? Op een gemiddelde tankbeurt van circa 45 liter benzine, bespaar je door de accijnsverlaging € 9,42. Dieselrijders zien de gemiddelde rekening met € 6,03 dalen, zo becijferde de ANWB. Ook LPG/LNG wordt voordeliger, al is het verschil veel kleiner.

Laag BTW-tarief over gas en elektriciteit

Vanaf juli geldt er geen 21 procent meer over gas en elektriciteit maar het lage tarief van 9 procent. Deze verlaging duurt tot eind 2022. Per saldo moet hierdoor de gemiddelde energierekening 140 tot 150 euro lager uitvallen, zo is de verwachting van minister Carola Schouten. Huishoudens met een lage inkomens kunnen van de gemeente daarnaast een tegemoetkoming van 800 euro verwachten, ter compensatie van de gestegen energiekosten. Dit is hoger dan de eerder toegezegde 200 euro.

Prijs olie en gas

De prijs van brandstoffen als benzine, diesel en gas zijn niet alleen afhankelijk van de belasting die erover wordt geheven. Onder andere de prijs van ruwe olie bepaalt wat je aan de pomp moet betalen. Dit tarief is na een sterke opmars gedaald in de afgelopen dagen. Toegenomen aanbod aan olie vanuit de VS is een oorzaak, in combinatie met twijfels over de kracht van bijvoorbeeld de Chinese economie. Wat de reden ook is, dit kan de prijzen van brandstoffen dempen.

De gasprijs is een ander verhaal. Dit tarief is vooral van belang voor het verwarmen van je woning. Rusland heeft als grote leverancier van gas de nodige macht in handen. Zo moeten landen gas gaan betalen in de munt van het land (roebel) en niet meer in Dollars of andere munteenheden. Hiermee probeert Rusland het verval van de eigen munt tegen te gaan. Westerse landen willen niet akkoord gaan met allerlei eisen maar kunnen op korte termijn eigenlijk niet zonder het Russische gas. Een spagaat die zorgt voor sterk wisselende gasprijzen.

Wat doet de inflatie intussen?

Het was al te verwachten, in maart schoot de inflatie naar 11,9 procent. Met andere woorden, prijzen van goederen en diensten waren gemiddeld 11,9 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het is de sterkste stijging in meer dan 40 jaar. De inflatiecijfers zijn door het CBS gepubliceerd, op basis van voorlopige Europese gegevens. Komende maandag volgen cijfers met de Nederlandse manier van berekenen als uitgangspunt.

In totaal heeft het kabinet 2,8 miljard euro uitgetrokken voor het verlagen van de energielasten. Goed nieuws voor iedereen die met spanning de jaarrekening van zijn energieleverancier afwacht. Houd er wel rekening mee dat het pakket aan maatregelen niet altijd voldoende is om de totale stijging van de energietarieven te compenseren.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie