Nieuws

Zonnepanelen verzekeren tegen brand en noodweer

Zonnepanelen zijn niet aan te slepen door de sterk stijgende energietarieven. Zorg voor een goede verzekering van de zonnepanelen. Zo ben je onder voorwaarden gedekt tegen schade door brand, schade of diefstal.

maandag 21 maart 2022
Zonnepanelen verzekeren tegen brand en noodweer

Zonnepanelen dragen niet alleen bij aan een schoner milieu. Het investeren van zonnepanelen kan een goed alternatief zijn voor spaargeld waar je nauwelijks rente over krijgt. Maar wat als de panelen beschadigen door zaken als een brand of storm? Onder voorwaarden biedt jouw opstalverzekering uitkomst.   

Je koopt zonnepanelen om ze vervolgens zo lang mogelijk op het dak te laten liggen. Ze kunnen het zo 25 jaar uithouden. Wel krijgen ze te steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Denk aan uitzonderlijk hoge of lage temperaturen, sneeuw, ijs, hagel en stormen. Die uitschieters leveren vaak schade op.

Schade zonnepanelen door brand

Hoewel de kwaliteitsnormen van zonnepanelen en omvormers flink zijn verbeterd, kunnen een slechte installatie of gebrekkige afvoer van warmte tot schade of zelfs brand leiden. Had de brand voorkomen kunnen worden, dan kan dit kan voor verzekeraars reden zijn om geen vergoeding uit te keren bij schade. Dit risico kun je verkleinen door de installatie van de zonnepanelen over te laten aan een erkend installatiebedrijf. Vaak kun je daar ook terecht voor periodiek onderhoud.

Schade zonnepanelen door diefstal, schade of noodweer

Niet alle verzekeraars zien zonnepanelen als onderdeel van het onroerend goed, ofwel jouw woning. Diefstal van je panelen is niet altijd verzekerd. Bij schade of brand kun je mogelijk wel een beroep doen op je inboedelverzekering. Wat betreft noodweer houden verzekeraars niet altijd dezelfde definitie aan. Zo kunnen zonnepanelen bij een bepaalde windkracht bij de ene verzekeraar wel verzekerd zijn en bij de andere niet. Uiteraard kunnen we je verder helpen als je wilt weten in hoeverre jij verzekerd bent tegen schade.

Zitten je zonnepanelen aan het dak vast?

Je woonverzekering denkt niet altijd de schade aan jouw zonnepanelen. Heb je een eigen huis? Dan is de schade aan vastgeschroefde panelen in principe gedekt binnen je opstalverzekering. Zijn je zonnepanelen vastgeklikt op het dak? Dan dekken niet alle verzekeringsmaatschappijen de schade.

Geef het plaatsen van zonnepanelen door

Met het plaatsen van zonnepanelen voeg je waarde toe aan je woning. Mogelijk is hierdoor het verzekerde bedrag op je woonverzekeringen niet toereikend meer. Geef de plaatsing van zonnepanelen dan ook aan je verzekeraar door, zo voorkom je dat dat je onderverzekerd bent.

Hoe zit het met een huurhuis en zonnepanelen?

Woon je in een huurhuis en heb je zonnepanelen? Deze zijn mogelijk te verzekeren via je inboedelverzekering. Als huurder heb je namelijk een belang bij deze vastgemaakte panelen. In sommige gevallen moet je wel een extra verzekering afsluiten.

Het goed verzekeren van zonnepanelen hangt niet alleen van de verzekering zelf af maar ook van de bevestiging en kwaliteit van de panelen. Wil je weten hoe dit in jouw situatie geregeld is of kan worden? Via het onderstaande formulier voorzien we je graag van advies.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie