Nieuws

Vluchtelingen uit Oekraïne in huis? Raadpleeg je verzekeraar

Veel Nederlanders stellen hun huis open voor vluchtelingen uit Oekraïne. Zou jij dat ook willen maar weet je niet waar te beginnen? We helpen je op weg met tips en informatie over je verzekeringen.

dinsdag 22 maart 2022
Vluchtelingen uit Oekraïne in huis? Raadpleeg je verzekeraar

De stroom vluchtelingen uit Oekraïne groeit nog steeds gestaag. Een deel daarvan heeft de weg naar ons land gevonden en zijn opgenomen in Nederlandse huishoudens. Mogelijk heb jij hier ook de ruimte voor. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, hier hoort ook een check van je verzekering bij.

Wil je een vluchteling uit Oekraïne een veilige haven bieden? Dan kun je jezelf aanmelden bij verschillende particuliere initiatieven zoals Onderdak Oekraïne of Takecarebnb. Het in huis nemen van vluchtelingen vraagt het nodige commitment. Je weet vooraf niet om welke periode het gaat en hoe je gasten er emotioneel aan toe zijn. Gelukkig hoef je niet alles zelf te regelen en communiceren. Onder andere Refugeehelp.com is een centraal (Engelstalig) startpunt voor zowel vluchtelingen als gastgezinnen zelf, met informatie over allerlei onderwerpen.

Vluchtelingen opvangen vraagt om commitment

Zorg dat de vluchtelingen worden geregistreerd bij de gemeente. Zo blijft het voor de overheden overzichtelijk waar de vluchtelingen verblijven. Wanneer je vluchtelingen opneemt via bijvoorbeeld Takecarebnb, moet je een Verklaring Omtrent Gedrag hebben. Het klinkt als een open deur, maar vergeet niet dat je de financiële ruimte moet hebben om mensen op te vangen. Meer mensen in huis betekent hogere energierekening en meer boodschappen.

Hoe zit het met de verzekering en vluchtelingen in huis?

Doorgaans geldt dat opgevangen vluchtelingen automatisch onder de aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering van het gastgezin vallen. Dit is vaak voor een bepaalde periode. Wanneer je vluchtelingen in huis neemt, is het wel belangrijk je verzekeraar hiervan op de hoogte te stellen. Zij kunnen dan ook aanvullende informatie geven over de exacte dekking van je verzekering in deze specifieke situatie. De inboedel van de vluchteling zelf, zoals laptop, telefoon of sieraden, vallen overigens niet onder jouw inboedelverzekering.

Veiligheid van je woning

Bij het opnemen van vluchtelingen kan het geen kwaad om je de veiligheid van je eigen huis eens onder het vergrootglas te houden. Heb je bijvoorbeeld rookmelders en zijn er blusmiddelen aanwezig? Met de vluchtelingen zelf kan je verder afspraken maken over een aparte rookruimte, koken en de toegang tot de woning als je er zelf niet bent.

Betrek vluchtelingen bij de dagelijkse gang van zaken

Denk niet te snel dat je vluchtelingen het best zo veel mogelijk met rust kan laten. Vaak is het voor jouw gasten fijn om iets omhanden te hebben. Denk aan koken, opruimen of het uitlaten van je huisdier. Probeer zeker in het geval van kinderen om een vast ritme in de dagen te krijgen. Bespreek duidelijk wat jouw verwachtingen zijn en vraag naar die van hen. Zo voorkom je miscommunicatie en misverstanden. Let op signalen van vermoeidheid en stress bij je gasten en zoek hulp als dat nodig is. Ze zijn hier immers niet op vakantie.

Fijn als jij jouw woning open wilt stellen voor vluchtelingen. Met een goede voorbereiding maak je een goede start. Ontstaan er problemen of kan je de opvang zelf niet meer aan? Neem contact op met je gemeente, die heeft taak om voor een alternatief te zorgen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie