Nieuws

Van knakworst tot Airbnb: creatief doneren aan Oekraïne

Dat doneren aan Oekraïne nodig is blijkt iedere dag uit de schrijnende beelden in de media. Je kunt op verschillende manieren bijdragen, de één nog creatiever dan de andere.

dinsdag 8 maart 2022
Van knakworst tot Airbnb: creatief doneren aan Oekraïne

De hele wereld leeft mee met de bevolking van Oekraïne. In eigen land is via Giro555 al meer dan 106 miljoen euro opgehaald. Heb jij nog niet gedoneerd maar ben je het wel van plan? Naast de gebruikelijke opties kan je ook creatiever te werk gaan. Denk aan crypto direct aan de Oekraïense overheid sturen, in het land een accommodatie boeken via Airbnb of op Etsy iets te kopen van een Oekraïense verkoper.

Vijf opties om te doneren aan Oekraïne zijn:

 1. Giro 555
  Bij uitzonderlijke rampen werken 11 hulporganisaties samen onder de naam Giro555. Het gaat daarbij om onder andere Unicef, het Rode Kruis en Oxfam Novib. Het voordeel van doneren aan giro555 is dat het geld verdeeld kan worden over de diverse deelnemers, met elk hun eigen expertise. De organisaties hebben over het algemeen goede internationale contacten, vaak met medewerkers en vrijwilligers in de regio zelf. Daarnaast moeten ze voldoen aan de Nederlandse regelgeving voor goede doelen. Onder voorwaarden kan je de donatie als aftrekpost opvoeren bij de inkomstenbelasting.

 2. Spullen verzamelen
  Blikjes knakworsten, tweedehands kleding en dekens. Spullen die massaal door Nederlanders verzameld zijn voor Oekraïne. Vaak worden de spullen door stichtingen en bekenden naar de plaatsen gebracht die aan het oorlogsgebied grenzen. Als je de weg weet te vinden kan het een alternatief zijn voor het doneren van geld. Het is wel zo dat grotere hulporganisaties vaak efficiënter te werk gaan en sneller in kunnen spelen op de lokale behoeftes in het noodgebied.

 3. Bitcoin / crypto aan de Oekraïense overheid doneren
  Als je bekend bent met crypto, kan je in enkele minuten Bitcoin, Ether of andere crypto versturen. Dit kan nu direct aan de Oekraïense overheid. Via dit Twitter kanaal heeft het land de juiste crypto-adressen gecommuniceerd. Het voordeel is dat je met crypto vrijwel zonder vertraging doneert. De Oekraïense overheid kan zelf bepalen waar het voor gebruikt wordt. Het kan dus ook zijn dat je er militaire operaties mee steunt. Kanttekening is dat je met crypto altijd voorzichtig moet zijn. Het Twitter bericht lijkt officieel en door Oekraïne bevestigd, maar in de wereld van crypto is niet alles wat het lijkt.

 4. Boek een appartement via Airbnb en doneer direct
  Direct één inwoner in Oekraïne steunen kan onder andere via Airbnb. Een Amerikaan besloot in het land een accommodatie te boeken, om bij de boeking al aan te geven dat hij niet daadwerkelijk zou komen. Het werd al snel een hit, met voor meer dan 2 miljoen euro aan boekingen in een paar dagen. Airbnb steunt de actie door tijdelijk geen kosten in rekening te brengen aan Oekraïners die hun accommodatie verhuren. Verder kan je via de site jouw eigen huis beschikbaar stellen voor Oekraïense vluchtelingen.

 5. Koop iets op Etsy van een Oekraïner
  Op Etsy bieden mensen van over de hele wereld creatieve, zelfgemaakte producten aan. Koop je iets van een Oekraïense verkoper, dan schrapt Etsy de kosten die er normaal worden gerekend. De volledige opbrengst is dan ook voor de verkoper. Inmiddels staan er op de site verschillende digitale ‘kunstwerken’ te koop voor Oekraïne. Op die manier hoeft er geen pakketje op de bus gedaan te worden, maar ontvang je een illustratie. Ongetwijfeld de meest creatieve vorm van financiële steun aan één Oekraïner, al weten we niet hoe Etsy checkt dat de verkoper daadwerkelijk uit het land afkomstig is.

Er zijn maar weinig doelen waar je op zoveel manieren aan kunt doneren. Wil jij ook bijdragen? Je kunt zelf bepalen welke donatie vorm het best bij je past. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie