Nieuws

Financiële opvoeding centraal in Week van het geld

In de Week van het geld draait het om financiële opvoeding. Naast lesmateriaal voor scholen kan je als ouder zelf hier ook aan bijdragen. Ga het gesprek over geld aan met je kind en bedenk hoe je het zelf wilt organiseren.

maandag 28 maart 2022
Financiële opvoeding centraal in Week van het geld

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor omgaan met geldzaken. Van 28 maart tot 1 april wordt de Week van het geld gehouden. Centraal staat de toenemende digitalisering van geld, zoals contactloos betalen, internetbankieren en digitale betaalverzoeken. Naast lesmateriaal voor scholen worden ook ouders gestimuleerd om tijdens deze projectweek met hun kinderen in gesprek te gaan over geldzaken. 

Met als thema ‘Van Doekoe tot Digi’ staat de toenemende digitalisering van geld, zoals contactloos betalen, internetbankieren en digitale betaalverzoeken centraal. De week van het geld is een initiatief van Wijzer in Geldzaken, samen met verschillende instanties.

Leren omgaan met geld in het onderwijs en bij je gemeente

Voor zowel het basis, voortgezet als speciaal onderwijs is lesmateriaal opgesteld, zijn video’s beschikbaar en kan op een speelse manier geld onder de aandacht van jeugd gebracht worden. Ook op het MBO is steeds meer aandacht voor geldzaken. Bij iedere fase zijn andere onderwerpen relevant. Zo wordt in de groepen 7 en 8 onder andere omgaan met de kosten van een smartphone besproken. Bij het MBO is de verplichte zorgverzekering één van de aandachtspunten. Scholen kunnen via de website lesmateriaal ontvangen.

Naast onderwijsinstellingen organiseren steeds meer gemeenten tijdens de Week van het geld op lokaal niveau een eigen programma. Dit doen zij in samenwerking met zowel landelijke als lokale partners. Op deze pagina zie je of jouw gemeente ook deelneemt aan de week van het geld.

MBO studenten krijgen vaak hulp van ouders

Ondanks de verdere digitalisering van geld vindt bijna de helft (47%) van de studenten het belangrijk om ook met contant geld te kunnen blijven betalen. Wijzer in Geldzaken onderzocht onder 1.000 mbo-studenten hoe zij omgaan met geld. Enkele resultaten zijn:

  • 40% van de studenten koopt zo nu en dan tot vaak op afbetaling. Van de studenten die weleens op afbetaling kopen, geeft 64% aan dat het nooit voorkomt dat ze niet op tijd kunnen terugbetalen. Voor 36% vormt dit soms tot vaak een probleem.
  • 14% van de ondervraagde mbo-studenten geeft aan te handelen met cryptovaluta.
  • Van de studenten die beleggen/handelen heeft 44% weleens veel geld verloren en heeft een vijfde weleens belegd/gehandeld met geld dat ze eigenlijk niet kunnen missen.
  • Online geldzaken regelen doet een deel van de mbo-studenten zelf, maar hierbij krijgen ze nog vaak hulp van een ander (ouders bijvoorbeeld).

Oproep aan ouders

Financiële educatie hoef je niet alleen aan de school of gemeente over te laten. Ook als ouder kan je een steentje bijdragen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met zaken als zakgeld, sparen en het doen van aankopen (lees speelgoed)? Op de onderstaande websites staan tips en richtlijnen die je op weg helpen:

Financiële weerbaarheid heb je niet opeens bij het bereiken van de volwassen leeftijd. Een goed begin op jonge leeftijd helpt hierbij. Sta hier zelf ook eens bij stil in deze Week van het geld.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie