Nieuws

Basis voor hypotheekrente schiet verder omhoog

De rente op staatsobligaties stijgt hard. Dat werkt door in de hypotheekrente bij hypotheken met een langer rentevaste termijn. Waar komt die forse rentestijging vandaag en kunnen we op korte termijn een verdere stijging verwachten?

maandag 28 maart 2022
Basis voor hypotheekrente schiet verder omhoog

In de laatste dagen is de rente op Nederlandse staatsobligaties fors gestegen. Hiermee zet de trend door die werd ingezet na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. In de slipstream van deze rentes stijgt ook de hypotheekrente. Daarbij gaat het vooral om hypotheken met een rentevaste termijn van 10 jaar en langer. Het oversluiten van hypotheken blijft populair nu de rente stijgt.

Het regende in de afgelopen weken stijgingen van de hypotheekrente. Voor de richting van de hypotheekrente kijken we naar de rente op Nederlandse staatsobligaties. Kort gesteld zijn dit leningen aan de Nederlandse overheid, waar investeerders rente over ontvangen. Hypotheekbanken houden vaak deze rente aan als uitgangspunt bij het bepalen van hun eigen hypotheekrente. Bovenop de rente op staatsobligaties rekenen geldverstrekkers een risico-opslag wanneer ze aan jou geld uitlenen voor de koop van een woning.

Stijging hypotheekrente

Onderstaand zie je de beweging van de rente in het afgelopen half jaar. Duidelijk is dat al vanaf begin januari een stijgende lijn is ingezet. In het verlengde van de rente op de staatsobligaties ging ook de gemiddelde hypotheekrente voor hypotheken met een rentevaste termijn van tien jaar en langer omhoog. Sinds oktober is er zelfs sprake van een verdubbeling van de 10-jarige hypotheekrente.

Verloop rente staatsobligaties (10 jaar) afgelopen zes maanden

In de afgelopen week zet de stijging van de rente op staatsobligaties stevig door. Inmiddels staat er een rente rond de 0,86 op de teller. In vijf dagen is de rente 0,13 procent opgelopen. Naarmate we verder terugkijken neemt het verschil toe. Eind vorig jaar was er zelfs sprake van een negatieve rente op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar. Met andere woorden, toen betaalde je als investeerder om je geld te parkeren bij de staat.

Verloop rente staatsobligaties (10 jaar) afgelopen vijf dagen

Inflatie en onzekerheid zorgen voor rentestijging

Waar komt die forse stijging van de rente vandaan? Boosdoener is vooral de inflatie. De prijzen van veel producten en diensten lopen hard op. Ongetwijfeld merk je dat zelf ook bij de benzinepomp of in het winkelcentrum. Een deel van de stijgende inflatie is toe te schrijven aan de oorlog in Oekraïne, met een hoofdrol voor de prijs van olie en andere vormen van energie. De inflatie en onzekerheid drijft de rentes op.

Hypotheekrente stijgt verder?

Te verwachten valt dat de gemiddelde hypotheekrente op korte termijn verder stijgt, zeker als we kijken naar de eerder genoemde rentebewegingen. Toch is het niet altijd zo dat een stijgende rente op staatsobligaties in dezelfde vaart doorwerkt in de hypotheekrentes. Er zijn meer factoren die de richting van de hypotheekrente bepalen, waaronder:

  • De risico-opslag die banken bovenop de rente op staatsobligaties rekenen wanneer jij geld leent voor de koop van een woning. Deze opslag kan per moment en per geldverstrekker hoger of lager zijn, afhankelijk van het risico dat de bank denkt te lopen.
  • Het beleid van Centrale Banken. Bij een hoge inflatie zijn Centrale Banken eerder geneigd om soepele voorwaarden voor reguliere banken te hanteren, die daardoor tegen een lagere rente geld aan jou uit kunnen lenen.
  • Onvoorspelbare factoren, zoals het verloop van de oorlog in Oekraïne. De rente op staatsobligaties kan bijvoorbeeld weer dalen als het eind van de oorlog in zicht is. Hetzelfde geldt voor de inflatie, al valt te verwachten dat daar een lange adem voor nodig is.

Hypotheek oversluiten nu de rente stijgt?

Het oversluiten van hypotheken was, samen met het afsluiten van een tweede hypotheek, bij de laatste meting goed voor 58 procent van alle hypotheekaanvragen. Met het oversluiten van je hypotheek kun je nog van de huidige hypotheekrentes gebruik maken, voordat deze eventueel verder stijgt. Twijfel je over het oversluiten van je hypotheek of weet je niet waar te beginnen? We hebben de verschillende stappen voor je op een rij gezet.

Andere manieren om je maandlasten te verlagen zijn extra aflossen of het verlagen van de risicoklasse van je hypotheek. Onze adviseurs kunnen ook voor je in kaart brengen in hoeverre het oversluiten van jouw hypotheek voordelen biedt en welke andere opties interessant zijn. Vul voor advies hierover vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie