Nieuws

Zo maak je optimaal gebruik van je schadevrije jaren

Zodra de autoverzekering afgesloten is, begin je aan het opbouwen van schadevrije jaren. Hoe langer je zonder geen schade claimt op je verzekering, des te groter het voordeel. Zelf heb je ook invloed op het effect van schadevrije jaren. Houd daar rekening me als je auto een deuk of andere schade oploopt.

maandag 14 februari 2022
Zo maak je optimaal gebruik van je schadevrije jaren

Je auto verzekeren is verplicht in Nederland. Bij het afsluiten hiervan heb je verschillende mogelijkheden, denk aan het verschil tussen een relatief goedkope WA-verzekering en een allrisk autoverzekering met een optimale dekking. Naast deze basisverzekering kun je verschillende, optionele aanvullende verzekeringen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandsverzekering voor verkeerssituaties. 

De diverse opties maken dat het best lastig kan zijn om een geschikte autoverzekering te vinden. Een autoverzekering afsluiten maak je makkelijker, door hier een online tool bij te gebruiken. Zodra de autoverzekering afgesloten is, begin je aan het opbouwen van schadevrije jaren. Des te meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, des te hoger is ook de korting die je op de premie krijgt. Hoe profiteer je optimaal van je schadevrije jaren?

Declareer lage kosten niet bij de verzekeraar

Een van de manieren om een aantasting van het opgebouwde aantal schadevrije jaren te voorkomen, is het zelf betalen van lage kosten. Denk bijvoorbeeld aan het herstel van een kras in de lak van je auto. Laat je dit op eigen kosten herstellen, dan wordt de korting op je premie niet verminderd door de verzekeraar. Uiteindelijk houd je op deze manier mogelijk meer geld over, doordat de korting over één of meerdere jaren hoger is dan de kosten die je nu zelf betaalt voor het herstellen van de kras. Schade van 200 euro wordt even hard bestraft als schade van 3.000 of 4.000 euro.

Sommige schade heeft geen invloed op schadevrije jaren

In sommige gevallen heeft een schadeclaim geen invloed op het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Dit geldt bijvoorbeeld voor schade als gevolg van hagel. Ook ruitschade heeft geen impact op de korting die de verzekeraar je biedt op je premie. In de polisvoorwaarden van een autoverzekering lees je hier vaak meer over. Denk bijvoorbeeld ook aan diefstal. Het aantal schadevrije jaren wordt door de hoofdbestuurder van de auto, op wiens naam de verzekering staat, opgebouwd. Ze zijn persoonsgebonden.

Bonus-malusregeling van verzekeraars

De hoogte van de korting die een verzekeraar je biedt als je een jaar geen schade claimt, is vastgelegd in de bonus-malusregeling. Iedere verzekeraar heeft een eigen regeling. Dit betekent dat de korting bij de ene verzekeraar mogelijk sneller oploopt, dan bij een andere verzekeringsmaatschappij. Het is belangrijk hier rekening mee te houden bij het vergelijken van de verschillende autoverzekeringen. Niet alleen de snelheid waarmee de korting oploopt kan per verzekeraar verschillen. Ook zit er een verschil in het aantal treden waaruit de bonus-malusladder bestaat.

Door slim om te gaan met schadevrije jaren kan je besparen, bijvoorbeeld door bepaalde schades voor eigen rekening te nemen. Check bij schade de voorwaarden van je autoverzekeraar en bepaal wat financieel het meest interessant is. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie