Nieuws

Onderschat de financiële impact van een scheiding niet

Scheiding is een van meest voorkomende oorzaken dat mensen in financiële problemen komen. Toch is de algemene gedachte dat het risico klein is. Niet terecht, zo stelt de Federatie voor Financieel Planners (FFFP).

maandag 28 februari 2022
Onderschat de financiële impact van een scheiding niet

Naast de emotionele impact van scheiden zijn de financiële gevolgen vaak ook groot. Toch onderschatten de meeste Nederlanders dit. Veel mensen zetten scheiden onderaan het lijstje van gebeurtenissen met een hoog financieel risico. Zorgkosten en onzekerheid over de woonlasten wordt als grootste risico ervaren. Onderschat de impact van een scheiding niet. Het is zelfs de meest voorkomende oorzaak voor financiële problemen. 

Een scheiding zelf kost al veel. Je hebt mogelijk een advocaat of mediator nodig en je moet de scheiding indienen bij de rechtbank. Dit zijn echter de financiële lasten op kort termijn. De financiële gevolgen op langer termijn zijn vaak veel ingrijpender. Zo verandert je inkomen, mogelijk je huisvesting en pensioen.

Nederlanders onbekommerd over impact scheiden

Bij een onderzoek van de Federatie voor Financieel Planners (FFFP) verwacht 79% van de respondenten geen financiële problemen als gevolg van een scheiding. Volgens Mark Dukers, directeur van FFP, is dit een kwalijke zaak. Scheiding is juist een van de meest voorkomende oorzaken voor financiële problemen. Van alle gescheiden personen komt 7 procent onder de armoedegrens terecht. Bij vrouwen komt dit twee keer zo vaak voor dan bij mannen.

Financiële impact van een scheiding

Een scheiding heeft vooral invloed op je inkomen, huisvesting en pensioen. Waar je eerst nog kon rekenen op het inkomen van je partner, blijft nu alleen nog je eigen inkomen over. Mogelijk heb je wel recht op alimentatie voor je kinderen of partneralimentatie. Alimentatie ontvang je niet oneindig. Kinderalimentatie ontvang je tot de kinderen 18 jaar zijn en partneralimentatie voor maximaal vijf jaar.

Wanneer het inkomen van je partner wegvalt, bestaat het risico dat je een andere woning moet zoeken omdat je de hypotheeklasten niet alleen kunt dragen. Zeker met de overspannen woningmarkt is dat niet makkelijk en betaal je mogelijk de hoofdprijs.

Pensioen wordt ook verdeeld bij scheiding

Wanneer je uit elkaar gaat moet het ouderdomspensioen, dat is opgebouwd tijdens het huwelijk, mogelijk verdeeld worden. Wanneer je lang bent getrouwd kan dit een forse greep zijn uit je pensioen. Ter illustratie een voorbeeld:

Marten trouwde op 25 mei 2007 met Mariëlle. Marten had voor het huwelijk €5.000 aan pensioen opgebouwd. Tijdens het huwelijk werkt Mariëlle als zelfstandige en bouwde geen pensioen op. Nu in 2022 willen ze scheiden. Het ouderdomspensioen is gegroeid naar €35.000. Na de scheiding blijft hier echter nog maar €20.000 van over. Het opgebouwde deel tijdens het huwelijk wordt namelijk verdeeld (30.000 / 2 = 15.000). Het pensioen dat Marten opbouwt na het huwelijk blijft wel volledig van hem. Hij moet er echter wel rekening mee houden dat hij minder pensioen overhoudt dan verwacht.

Weten is nog geen doen, concludeert de Federatie voor Financieel Planners. Er is een grote kloof tussen inzicht in financiële gevolgen en het daadwerkelijk regelen van zaken. Krijg jij te maken met een scheiding? Laat je goed adviseren voor de impact op je lasten, pensioen en woonsituatie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie