Nieuws

Limiet overbieden op woningen in de maak?

Overbieden op een woning is ongeveer noodzaak om als koper in aanmerking te komen. In 30 procent gaat het zelfs om een halve ton boven de vraagprijs. DNB wil onderzoeken hoe het overbieden aan banden gelegd kan worden.

dinsdag 8 februari 2022
Limiet overbieden op woningen in de maak?

De hoge woningprijs is een maatschappelijk probleem geworden. Verhuizen is voor veel mensen niet mogelijk en starters zitten helemaal in een lastig parket. Reden voor De Nederlandsche Bank om onderzoek te doen naar het overbieden op woningen. Zelf een maximum stellen aan biedingen is geopperd. Zou dit de oplossing zijn voor de alsmaar stijgende prijzen?

De vraagprijs voor een woning is allang niet meer de standaard, voor 8 op de 10 woningen wordt meer betaald. Doe je niet aan overbieden, dan weet je vaak bij voorbaat al dat je weinig kans maakt. Bij 30 procent van de verkopen wordt zelfs €50.000 of meer overboden.

Overbieden maximeren en meer transparantie bij woning kopen

De Nederlandsche Bank (DNB) is van plan om te onderzoeken hoe het overbieden op woningen beperkt kan worden, zo stelt een woordvoerder tegenover RTLT nieuws. Hierbij worden de volgende opties genoemd:

  • Het maximeren van overbieden
    In de praktijk zou er een maximum gesteld kunnen worden aan het overbieden ten opzichte van de vraagprijs. Het bod mag in die situatie bijvoorbeeld maximaal 25 procent boven de vraagprijs liggen.
  • Het verbeteren van de transparantie
    De transparantie bij het bieden op een woning staat al langer ter discussie. Als potentiële koper heb je vaak weinig zicht op de concurrentie. Hoeveel andere serieuze kandidaten zijn er en welk bedrag moet je daadwerkelijk bieden om kans te maken? Voor meer transparantie kan je denken aan een (online) logboek waarin alle biedingen geregistreerd worden. Op die manier hebben alle koop kandidaten beschikking over dezelfde informatie en is de prijsdrempel helder.

Gaat het werken?

Een transparant biedproces kan zeker bijdragen aan het indammen van overbieden. Je ziet in die situatie wat het hoogste actuele bod is dat jij moet overtreffen. Blind de hoofdprijs bieden is in die situatie niet meer nodig. Daarnaast kan een zogenaamd biedboek helderheid bieden over het aantal geïnteresseerden in een woning.

Het maximeren van overbieden is lastig te realiseren. Op dit moment hanteren veel makelaars vanaf prijzen. De prijs wordt hierbij relatief laag ingestoken om zo veel mogelijk interesse te trekken. Door deze aanpak wordt al snel meer geboden dan de vraagprijs. Komt er een maximum aan het overbieden, dan zal de vraagprijs simpelweg hoger ingestoken worden. Eigenlijk zou je dus ook de vraagprijs zelf moeten maximeren om de uiteindelijke aankoopprijs in te dammen. Een weinig realistische optie.

Jubelton en hypotheekrente

DNB beseft dat je met één of enkele maatregelen de woningmarkt niet vlot trekt. De organisatie adviseert de overheid om kopers zo weinig mogelijk te voorzien van fiscale voordelen. Onder andere de hypotheekrente en de jubelton worden genoemd in dit kader. Daarnaast wil DNB dat het belasten van het vermogen van huiseigenaren wordt onderzocht. Zo zou bijvoorbeeld de overwaarde op de woning belast kunnen worden.

Het lastige blijft dat de woningmarkt in principe een vrije markt is waar vraag en aanbod de prijs bepalen. Het sturen van de prijs met maatregelen is lastig en heeft vaak weer onvoorziene bijeffecten. We zijn dan ook benieuwd of en op welke manier er daadwerkelijk wordt ingegrepen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie