Nieuws

Hoe verdeel je de spaarrekening van kinderen na een scheiding?

Ouders die een mooie spaarpot voor hun kind bij elkaar hebben gespaard op een aparte rekening, mogen deze bij een scheiding niet zomaar verdelen. In sommige gevallen behoort het vermogen namelijk tot het kind en niet meer tot de ouders.

dinsdag 1 februari 2022
Hoe verdeel je de spaarrekening van kinderen na een scheiding?

Veel ouders hebben ooit een spaarrekening geopend voor hun kind. Langzamerhand wordt de rekening gevuld, soms met hulp van opa en oma. Het geld kan later goed gebruikt worden voor een studie, rijbewijs of ander doel. Hoe werkt het met een scheiding. Van wie is het spaarrekening in die situatie? 

Wanneer je getrouwd bent in algehele gemeenschap van goederen, verdeel je bij een scheiding alle eigendommen fifty-fifty. Maar met een spaarrekening van je kind kan dit anders liggen. Dit is afhankelijk van op wiens naam de spaarrekening staat.

Spaarrekening op naam van kind?

Een spaarrekening van een kind wordt vaak geopend door één van de ouders en vervolgens op naam van het kind gezet. Eerder heeft de rechtbank geoordeeld dat het geld op de spaarrekening, die op naam van het kind staat, niet onder de algehele gemeenschap van goederen valt. Een dergelijke rekening is bedoeld om vermogen op te bouwen voor het kind, zo luidde het oordeel. Bij een scheiding wordt het saldo op die rekening dus niet verdeeld.

Beheer van het spaargeld bij een scheiding

Op gezaghebbende ouders rust de plicht om het vermogen van hun kinderen als goede bewindvoerders te beheren. Wanneer er geld wordt opgenomen van de spaarrekening, die staat op naam van hun kind, moeten zij kunnen uitleggen dat de opname in het belang is van hun kind. Iets als het aflossen van de eigen hypotheek valt daar duidelijk niet onder.

Spaarrekening op naam van de ouders, maar bedoeld voor het kind

Rekeningen op naam van de ouders vallen wel onder het gezamenlijk vermogen, ook als het geld bedoeld is voor de kinderen. Het saldo op deze rekening wordt bij een scheiding verdeeld. Voorwaarde is dat de ouders in gemeenschap van goederen getrouwd zijn. Daarnaast is het geld vrij opneembaar en hoeft hier geen verantwoording voor worden afgelegd.

Het verdelen van het saldo op de spaarrekening is niet verplicht. Maak hier wel goede afspraken over in het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wie het beheer van de rekening op zich neemt en in welke situaties er geld opgenomen mag worden. Leg daarnaast vast wanneer de kinderen beschikking krijgen over de rekening.

Spaargeld van kinderen in box 3

Ondanks dat je als ouder geen gebruik mag maken van de spaarrekening die op naam van je kind staat, wordt het saldo door de fiscus wel gezien als vermogen van de ouders. Bij de belastingaangifte moet het spaarsaldo worden opgeven in box 3.

Voor gescheiden ouders die samen gezaghebbend zijn over de kinderen geldt dat beide 50% van het spaartegoed van het kind moet opgeven. Het maakt hierbij niet uit wie de spaarrekening heeft geopend of bij wie het kind (grotendeels) woont. Wanneer maar één ouder gezaghebbend is, dan dient deze ouder wel 100% van het spaarsaldo op te geven bij de belastingaangifte.

Geld storten op rekening kind wordt gezien als schenking

Geld dat gestort wordt op de spaarrekening, die op naam staat van je kind, wordt gezien als schenking. De fiscus zien (gescheiden) ouders als één schenker. Houd hier rekening mee als jullie beide geld willen storten op de rekening. Zorg dat je niet boven de schenkingsvrijstelling komt. Anders moet je kind hierover belasting betalen.

Of de spaarrekening voor je kind verdeeld moet worden tijdens de scheiding hangt in eerste plaats af op wiens naam deze staat. Zorg dat er goede afspraken gemaakt worden en houd ook rekening met eventuele fiscale aspecten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie