Nieuws

Energierekening 86 procent hoger. Dit is de oorzaak

De energietarieven zijn explosief gestegen in de afgelopen tijd. Met grote gevolgen voor de energierekening van gemiddelde huishoudens. Doe je er goed aan om alsnog te kiezen voor een vast energiecontract?

vrijdag 18 februari 2022
Energierekening 86 procent hoger. Dit is de oorzaak

De hoge energietarieven werken flink door in de kosten van huishoudens. Met een gemiddeld energieverbruik liggen de kosten op circa 2800 euro per jaar. Dat is een explosieve stijging van 86 procent (1.321 euro) ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de hogere leveringstarieven van gas en elektriciteit veroorzaken de stijging. Heb je een vast contract, dan heb je mogelijk minder last van de hogere tarieven. 

De rekening van jouw energieleverancier is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in:

  • Vaste leveringskosten (vastrecht)
    Deze kosten zijn niet afhankelijk van jouw energieverbruik. Het is een vast bedrag dat je per maand, kwartaal of jaar betaalt. Energieleveranciers mogen zelf de hoogte van deze kostenpost bepalen.
  • Variabele leveringskosten
    De hoeveelheid kubieke meter gas of kWh elektriciteit die jij verbruikt is bepalend voor de variabele leveringskosten. Naast jouw verbruik kan ook de prijs van energie zelf stijgen en dalen.
  • Transporttoeslag
    Voor gas wordt een extra transporttoeslag in rekening gebracht. Door deze toeslag kan gas getransporteerd worden over het landelijk transportnet van de Gasunie. De toeslag verschilt per energieleverancier en regio.

Hogere energierekening door variabele leveringskosten

De prijs van energie steeg vooral door de hogere variabele leveringstarieven. De tarieven per kubieke meter gas of kilowattuur elektriciteit stegen in een jaar tijd met bijna 350 procent. Een gemiddeld huishouden betaalt hierdoor op jaarbasis bijna 1.100 euro meer voor gas en 625 euro meer voor elektriciteit. Een schrale troost is dat de energiebelasting in 2022 lager ligt, als tegemoetkoming voor de hogere leveringstarieven.

Dubbel voordeel vast energiecontract

Met een vast energiecontract staat het variabele leveringstarief vast tijdens de looptijd van het contract. Een groot voordeel nu de energieprijzen sterk zijn gestegen. Bovendien profiteer je ook met een vast energiecontract van de lagere energiebelasting. Houd er wel rekening mee dat het verschil groot kan zijn als het contract is afgelopen en je de actuele tarieven gaat betalen.

Sterkste stijging energieprijzen bij oude vrijstaande woning

Het effect van stijgende energiekosten verschilt sterk per type woning en samenstelling van het huishouden. Een eenpersoonshuishouden in een appartement is het best af met een stijging van 70 procent ten opzichte van begin 2021. Gaat het om een meerpersoonshuishouden in een oude, grote vrijstaande woning, dan is de rekening gemiddeld 96 procent hoger.

Snel een vast energiecontract afsluiten?

Mogelijk heb je nu een variabel energiecontract en overweeg je alsnog om een vast contract af te sluiten. Het voordeel is dat je geen last hebt van een eventuele verdere stijging van de energieprijzen. Toch is het vraag hoe verstandig een vast energiecontract is op dit moment. Mochten de prijzen weer normaliseren, loop jij het risico dat je alsnog hogere tarieven blijft betalen zolang het contract loopt.

De energietarieven zaten in de afgelopen tijd stevig in de lift door schaarste en geopolitieke spanningen. Laten we hopen dat een warm voorjaar en rust op de energiemarkt de energietarieven weer naar lagere niveau’s brengen. Garantie kunnen we echter niet geven.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie