Nieuws

Schade aan huis of auto door Corrie? Stormschade valt onder deze verzekeringen

Met Corrie is de eerste storm van 2022 een feit. Ook jij loopt het risico op schade aan je huis of auto. Je opstal-, inboedel-, en autoverzekering kunnen de schade dekken.

maandag 31 januari 2022
Schade aan huis of auto door Corrie? Stormschade valt onder deze verzekeringen

De storm Corrie is de eerste die in 2022 schade veroorzaakt aan woningen, auto’s en andere zaken. Het KNMI gaf code geel af voor het hele land en stelde dit naar oranje bij voor Noord-Holland, het Waddengebied, Friesland en het IJsselmeer. Hoe zit het met eventuele schade aan jouw woning, auto of spullen?

In de loop van de ochtend worden zeer zware windstoten verwacht, met in sommige plaatsen windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Op het toppunt kan er sprake zijn van windkracht 9. Op of boven deze windkracht wordt het officieel als storm bestempeld. De meeste verzekeraars vergoeden schade ook wanneer windkracht 9 niet gehaald wordt.

Stormschade in en rond je huis

Schade aan spullen in huis vallen onder de inboedelverzekering. Hierbij kan je denken aan een lekkage die schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld je meubels. Spullen in de schuur vallen ook onder de gemiddelde inboedelverzekering. Voor schade aan een trampoline, tuinmeubilair of andere losse zaken kan je niet bij jouw inboedelverzekeraar terecht. De planten in je tuin en bestrating zien verzekeraars ook als losstaand en vallen daarom niet onder de dekking van de inboedelverzekering.

Naast spullen kan ook je woning zelf schade oplopen. Zo gaat er geen storm voorbij zonder dat er dakpannen van menig dak waaien. Schade aan het dak, of aan andere vaste onderdelen van je woning, vallen onder de opstalverzekering. Soms is er ook sprake van vervolgschade. Een voorbeeld is water dat je woning in loopt door het beschadigde dak. Ook dergelijke schade kan onder de opstalverzekering vallen.

Stormschade aan je auto

De meeste mensen hebben hun auto voor de deur staan. Daar zijn ze kwetsbaar voor rondvliegende takken of andere objecten. Hetzelfde geldt op de weg zelf. Heb je schade aan je auto door storm, dan kan je een schadevergoeding krijgen vanuit een casco (WA+) of all risk autoverzekering. Voorwaarde is onder andere dat de schade buiten je eigen schuld om is veroorzaakt. Laat je de deur openstaan om de boodschappen even binnen te brengen en waait deze uit zijn voegen? Dat valt niet standaard onder de dekking.

Wat te doen bij stormschade?

Heb je schade aan bijvoorbeeld je woning of auto, onderneem snel actie. Let daarbij op de volgende aandachtspunten:

 • Bijtijds melden
  Geef de schade zo snel mogelijk door, eventueel met foto’s. De verzekeraar kan vervolgens beoordelen of er wel of geen inspectie van de schade op locatie nodig is.
 • Vervolgschade zo veel mogelijk beperken
  Het is je eigen verantwoordelijkheid om vervolgschade zo veel mogelijk te beperken. Doe je dit niet, dan kan keert de verzekeraar mogelijk geen schadevergoeding uit.
 • Facturen
  Het kan handig zijn als je facturen of andere bewijzen hebt die de waarde van beschadigde spullen aantonen.
 • Geen achterstallig onderhoud
  Is er sprake van achterstallig onderhoud? De verzekeraar kan besluiten dat dit de schade in de hand heeft gewerkt, als uitsluiting op de dekking.

Mocht je jezelf tot slot afvragen waarom deze storm de naam Corrie heeft gekregen. Het gaat om Corrie van Dijk Schiedam, die in 1964 als eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI werkte. Corrie is de eerste storm van het jaar en ongetwijfeld niet de laatste. In ieder geval ben je nu op de hoogte van de te ondernemen acties bij schade.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie