Nieuws

Indexering van pensioenen weer in zicht!

Als het goed gaat met pensioenfondsen kunnen ze pensioenen indexeren. Dat betekent dat er rekening wordt gehouden met de inflatie. Gaat dit lukken nu het financieel beter gaat met het gemiddelde pensioenfonds?

donderdag 27 januari 2022
Indexering van pensioenen weer in zicht!

Pensioenfondsen zien na lastige tijden licht aan het eind van de tunnel. De financiële situatie van veel fondsen is verbeterd door stijgende inkomsten uit beleggingen, vastgoed en andere investeringen. Deze verbetering zie je zelf nog niet direct terug. Pas wanneer de stijgende lijn doorzet, kan gedacht worden aan het indexeren van pensioenen.

Pensioenfondsen worden beoordeeld aan de hand van de zogenoemde dekkingsgraad. Is de dekkingsgraad 100 procent, dan heeft een fonds precies genoeg verwachte inkomsten om alle kosten voor pensioenen te dekken. Op dit moment moeten fondsen een dekkingsgraad van 110 procent hebben, zodat ze niet in de problemen komen bij tegenvallers.

Pensioenfondsen krabbelen op

Fondsen als ABP, PME en Zorg en Welzijn profiteerden in het afgelopen jaar van goede beleggingen. Aandelen werden fors meer waard en ook investeringen in woningen waren positief voor de financiën. Aan de andere kant hadden ze last van de aanhoudend lage rente. De (toekomstige) inkomsten bij het verstrekken van leningen liggen hierdoor lager. Bij veel fondsen komt de dekkingsgraad na een forse dip boven de 100 procent uit. Zo is die van ABP - het grootste fonds van Nederland - gestegen naar 110,2 procent en komt die van Zorg en Welzijn uit op 106,6 procent.

Indexatie pensioenen in zicht?

Als het goed gaat met pensioenfondsen kunnen ze pensioenen indexeren. Dat betekent dat er rekening wordt gehouden met de inflatie. Zo wordt voorkomen dat het leven duurder wordt terwijl jouw pensioen achter gaat lopen. Op dit moment kan een fonds alleen indexering toepassen bij een dekkingsgraad van 110 procent of hoger. Er zijn plannen om deze grens te verlagen naar 105 procent. Zelfs dan zijn fondsen overigens niet verplicht om te indexeren.

Goed nieuws is in ieder geval dat het korten van pensioenen voorlopig van de baan lijkt. In die situatie zet een fonds het mes in je pensioenvermogen. Een noodmaatregel om te voorkomen dat de uitgaven te hard stijgen ten opzichte van de inkomsten.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer

De tegeltjeswijsheid ‘een zwaluw maakt nog geen zomer’ gaat zeker op voor pensioenfondsen. Een dip in aandelen of vastgoed kan de positieve trend weer teniet doen. Een positief punt is de langzaam stijgende rente. Dat is misschien minder goed voor je hypotheeklasten maar voor de pensioenfondsen een welkome ontwikkeling. Stijgt de rente verder, dan is de invloed groot. Het is niet zo dat één kleine wijziging de financiële huishouding meteen overhoop gooit. Er wordt bij pensioenfondsen gekeken naar het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden.

Er is een nieuw pensioenstelsel in de maak. Volgens de huidige planning gaat dit in 2026 in. Na dat moment wijzigen de regels voor pensioenfondsen en wordt het waarschijnlijk eerder mogelijk om pensioenen te indexeren. Vanuit de pensioenfondsen klinkt de oproep haast te maken met het nieuwe stelsel. Sommigen zien het nieuwe stelsel liever een jaar eerder ingaan.

Ben je via je werkgever aangesloten bij een pensioenfonds, dan profiteer je indirect ook van de stijging van aandelenkoersen en andere investeringen. Toch kan het zijn dat je nog even geduld moet hebben voordat het pensioenfonds deze verbetering daadwerkelijk verwerkt in de opbouw en uitkering van pensioenen. Daarnaast staat het ene fonds er beter voor dan het andere. Op de sites van de fondsen kan je de actuele dekkingsgraad vinden.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie