Nieuws

Hypotheekrente stijgt verder. Hoe krijg jij de laagste rente?

Het regent verhogingen van de hypotheekrente. Naast specifieke geldverstrekkers volgen ook de grote banken. Hoe komt dit en belangrijker nog, hoe zorg jij ervoor dat je niet te veel betaalt?

maandag 17 januari 2022
Hypotheekrente stijgt verder. Hoe krijg jij de laagste rente?

Rabobank, Centraal Beheer en HypoTrust. Enkele geldverstrekkers die begin deze week de hypotheekrente verhogen verhoogden. Ze volgen hiermee talloze andere aanbieders die de hypotheekrente in de afgelopen week al opschroefden. De stijgende trend is niet alleen merkbaar op de hypotheekmarkt. Ook beleggers kijken met argusogen naar de rente.

Soms zijn het vooral specifieke hypotheekbanken die de hypotheekrente verhogen. Nu gaat het ook om de grotere banken. Daarnaast zien we een stijgende lijn bij zowel hypotheken met als zonder Nationale Hypotheekgarantie

Stijging hypotheekrente

Als Nederlandse koper of eigenaar van een woning ben je onderdeel van het wereldtoneel. Hierdoor kan het beleid van de Centrale Bank in de VS (FED) invloed hebben op jouw hypotheekrente. De FED gaf onlangs aan dit jaar vier keer belangrijke rentestanden te willen verhogen. Het is nog even de vraag wat daar in de praktijk van komt. Toch reageerden de financiële markten direct. Beleggers in aandelen worden zenuwachtig van mogelijke rentestijgingen en werden wat voorzichtiger.

In Nederland zien we al enige tijd de rente op tienjarige staatsobligaties stijgen. Over het algemeen is dit een belangrijke graadmeter voor langer vaststaande hypotheekrentes. Stijgt deze rente, dan volgen geldverstrekkers vaak met enige vertraging die beweging.

Rente tienjarige Nederlandse staatslening, vanaf december

Rente stijgt met kleine stapjes

Alsmaar dalende rentes zijn doorgaans goed voor je maandlasten. De lage rente kunnen ook nadelen hebben. Bijvoorbeeld de hoge prijs die je moet neertellen voor een woning, nu kopers meer kunnen lenen. In de komende tijd moet je rekening houden met verder oplopende rentes. Dit hoeft geen probleem te zijn. De kans is klein dat de hypotheekrente in een korte tijd flinke sprongen maakt. Zelfs met meerdere kleine verhogingen staan de hypotheekrentes nog steeds op historisch lage niveaus.

Laagste actuele hypotheekrentes

Variabel    1,22%   
5 jaar 0,75%
10 jaar 0,88%
20 jaar 1,20%
30 jaar 1,36%

Hoe krijg jij de laagste hypotheekrente?

Nu er wat beweging komt in de hypotheekrente is het zinvol om geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. Neem naast de grote banken ook meer specialistische partijen mee. Zo voorkom je dat jij net die geldverstrekker kiest die voorop loopt bij het verhogen van de rente.

Zoek daarnaast de hypotheek die bij je situatie past. Wanneer je minder hoeft te lenen dan de woning waard is, bijvoorbeeld als je veel spaargeld hebt of overwaarde van je verkochte woning kunt inzetten, biedt de ene geldverstrekker een lagere hypotheekrente dan de ander. Een ander voorbeeld is het verschil in rentekorting bij een energiezuinig huis. Los van de hypotheekrente bepalen ook de voorwaarden welke hypotheek goed bij je past. Hoe gaat de geldverstrekker bijvoorbeeld om met extra aflossen.

Een groot aantal geldverstrekkers heeft in de afgelopen weken de hypotheekrente verhoogd. Een deel van de markt kan dit voorbeeld nog volgen. Ben jij bezig met het kopen van een huis of overweeg je jouw hypotheek over te sluiten? We kijken graag met je mee naar de hypotheek met de laagste hypotheek en passende voorwaarden. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie