Nieuws

Huur en hypotheekrente omhoog bij sterke inflatie

In december lag de inflatie met 5,7 procent bovengemiddeld hoog. Vooral voor energie zijn veel huishoudens meer kwijt. Het risico is dat hogere inflatie ook doorwerkt in de huur en hypotheekrente.

dinsdag 11 januari 2022
Huur en hypotheekrente omhoog bij sterke inflatie

De inflatie kwam in december uit op 5,7 procent, meldt het CBS. Hierdoor was je voor veel aankopen duurder uit dan een jaar eerder. Vooral energie zorgde eind vorig jaar voor een piek. De huur en hypotheekrente worden niet meegenomen bij het berekenen van de inflatie. Wel bestaat het risico dat je ook voor deze zaken meer gaat betalen.

De inflatie over heel 2021 bedroeg 2,7 procent. Het fors hogere percentage over december laat de grote invloed zien van stijgende prijzen voor gas en andere energiebronnen. Energie was in december 74,9 procent duurder dan een jaar eerder. In november was de prijsstijging op jaarbasis 57,4 procent. Naast energie werd ook voedsel duurder.

Bungalowpark goedkoper

Huurde je in december een huisje op een vakantiepark in Nederland, dan betaalde je 7,1 minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit terwijl in november de prijzen juist hoger lagen. Het verschil komt onder andere doordat de kerstvakantie in 2021 later begon dan in 2020.

Effect inflatie op huurtarieven

De hoogte van de inflatie heeft indirect ook invloed op de huur. Verhuurders van woningen mogen huurverhogingen doorvoeren die gebaseerd zijn op de inflatiecijfers. Tijdens de Covid crisis heeft de overheid voor zowel de sociale als particuliere huursector een nieuwe maximering van de huur opgelegd. Zo zijn de huurtarieven in de sociale sector bevroren tot 30 juli 2022. De details over deze maatregelen lees je in dit eerdere artikel.

Effect inflatie op hypotheekrente

De hypotheekrente staat in principe los van de inflatie. Toch kan oplopende inflatie op termijn wel zorgen voor oplopende rentes. Dit heeft vooral te maken met het beleid van centrale banken als de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse tegenhanger (FED). Deze instanties hebben de zorg voor een stabiele economie als belangrijkste doelstelling. Een te sterk stijgende inflatie zien ze als een bedreiging. Om dit tegen te gaan kunnen ze de rente verhogen. Banken als ING, ANB en Rabobank moeten dan meer betalen als ze geld lenen. Kort door de bocht wordt geld lenen dan ook voor consumenten duurder. Het probleem is wel dat minder uitgeven aan energie voor veel mensen geen optie is.

In de afgelopen dagen zijn belangrijke rentestanden al licht opgelopen. Geldverstrekkers reageren hier met vertraging op. De kans bestaat dan ook dat de hypotheekrentes oplopen in de komende weken. Het is nog te vroeg om te stellen dat de hoge inflatie van blijvende aard is. Neem bijvoorbeeld de prijzen van energie. Bij het uitbreken van de Covid crisis dook de prijs van ruwe olie nog in de min. Investeerders moesten toen geld bijleggen als ze ergens olie op wilden slaan. Nu is de prijs weer op het oude niveau, maar stabiel is anders.

Dat je meer betaalt voor de dagelijkse boodschappen is al niet prettig. Daar komt bij dat een sterke inflatie op langere termijn ook kan zorgen voor hogere woonlasten. Goed om rekening te houden bij het besteden van je huishoudbudget.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie