Nieuws

ABN ziet de woningprijs dit jaar 12,5 procent stijgen

Dit jaar zal de woningprijs 12,5 procent verder stijgen, zo is de verwachting van ABN. Het aantal woningverkopen neemt naar verwachting verder af. Pas in 2023 volgt stabilisatie.

donderdag 6 januari 2022
ABN ziet de woningprijs dit jaar 12,5 procent stijgen

De prijs van woningen blijft in 2022 hoog en de stijging van de hypotheekrente beperkt. Deze voorspelling doet ABN Amro in haar nieuwste Woningmarktmonitor. Voor dit jaar voorziet de bank dat de huizenprijzen verder oplopen met 12,5 procent. In 2023 komt daar nog eens 5 procent bovenop. Bij het woningbeleid van de overheid stelt ABN de nodige vraagtekens.

Afgelopen jaar nam de woningprijs 15 procent toe. Vooral de lage rente is de oorzaak van de prijs spurt. "Hoewel aan de hypotheekrente daling een eind is gekomen door de gestegen inflatie, denken we dat de hypotheekrente per saldo laag blijft. Dit betekent dat de huizenprijzen verder kunnen stijgen", aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Afvlakkende prijsstijging woningen

De stijging die dit jaar door de bank wordt verwacht is minder sterk dan in 2021. Bokeloh: "Dit komt vooral omdat het opdrijvende effect van de lage hypotheekrente meer en meer in de huizenprijzen verwerkt zit." Daarnaast is er een krapte op de arbeidsmarkt, waardoor de lonen relatief hoog blijven. Een ontwikkeling die zal doorzetten naarmate de gevolgen van de Covid-pandemie afnemen.

Aantal verkopen daalt verder

Wat betreft het aantal woningverkopen is ABN somber gestemd. Door het beperkte woningaanbod neemt dit verder af met 10 procent. In 2023 kan herstel volgen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars was de voorraad in het derde kwartaal van 2021 kleiner dan 17.000 woningen. De krapte-indicator, die het aanbod afzet tegen het aantal verkopen en dus aangeeft uit hoeveel woningen kopers kunnen kiezen, stond in het derde kwartaal van 2021 op anderhalve woning. Eigenlijk hebben kopers dus nauwelijks keus.

Huizenprijzen 4 grote steden stijgen weer harder dan de rest

Ondanks een groeiende belangstelling voor wonen in het groen, blijft de Randstad nog steeds populair. In de vier grote steden stegen de huizenprijzen in het derde kwartaal van 2021 voor het eerst sinds lange tijd weer harder dan in de rest van het land. De meeste mensen die uit de steden vertrekken, verhuizen naar een randgemeente of naar een andere stad. Slechts één op de twintig die de stad verlaat, kiest voor een meer landelijk gelegen woning. Het aantal blijft achter, omdat woningzoekers hechten aan een bereikbaarheid van hun werkplek.

Vraagtekens bij woningbeleid overheid

Het nieuwe kabinet heeft de ambitieuze doelstelling om 100.000 woningen aan de markt toe te voegen in 2022. Hiervoor is onder andere een Minister van Wonen aangesteld. Hoewel ABN positief is over deze aanstelling, worden wel vraagtekens gesteld bij het beleid. "Het blijft onduidelijk hoe een minister het verschil kan maken, omdat er geen geld voor extra mankracht is gereserveerd en niet is uitgewerkt welke aanvullende bevoegdheden de minister krijgt."

"Opvallend is verder dat het kabinet afziet van een wijziging van het belastingstelsel voor woningbezitters. Verdergaande maatregelen, zoals een versnelde verlaging van de hypotheekrenteaftrek, zouden een rem kunnen zetten op de forse prijsstijging van woningen in Nederland", aldus Bokeloh.

Het hangt vooral van de rente af in hoeverre de voorspelling van ABN uit gaat komen. Een onverwacht sterke stijging van de rente kan veel invloed hebben. Vooralsnog is de kans hierop klein maar het jaar duurt nog lang…

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie