Nieuws

Aanbod koopwoningen verdampt snel, prijs stijgt verder

Het te koop staand aanbod aan het eind van het vierde kwartaal 2021 is nog slechts 15.600 woningen. 33% minder dan een jaar geleden. Het gevolg: verder dalende verkopen en oplopende prijzen.

donderdag 13 januari 2022
Aanbod koopwoningen verdampt snel, prijs stijgt verder

In het vierde kwartaal van 2021 zijn ruim 35.000 woningen verkocht door een NVM-makelaar. Dat is circa 23% minder ten opzichte van een jaar eerder. Het aanbod aan koopwoningen droogde verder op, tot bezorgdheid van de makelaarsvereniging. Overbieden blijft voor veel kopers noodzaak om in aanmerking te komen voor een woning.

NVM-voorzitter Onno Hoes: “Vandaag maken we weer een teruglopend woningaanbod en gestegen verkoopprijzen bekend. Woningbezitters zetten hun woning niet te koop zonder uitzicht op een andere passende woning. We constateren dat de oplevering en realisatie van nieuwbouw stagneert.’’

Schaarste drijft woningprijs verder op

Het te koop staand aanbod aan het eind van het vierde kwartaal 2021 is nog slechts 15.600 woningen. 33% minder dan een jaar geleden. De toegenomen schaarste leidt opnieuw tot forse prijsstijgingen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het vierde kwartaal van 2021 naar 438.000 euro en van een nieuwbouwwoning naar 466.000 euro. Dit is een stijging ten opzichte van het vierde kwartaal 2020 van 20,7% voor een bestaande woning en 13,8% voor een nieuwbouwwoning.

Forse terugval in aantal verkopen

In heel 2021 gingen ruim 140.000 woningen via een NVM-makelaar over in andere handen. Dit lijkt wellicht veel, maar valt in praktijk vies tegen. Ten opzichte van het jaar ervoor is het aantal verkopen 19 procent gedaald.

De laatste keer dat er sprake was van zo’n grote daling was in 2008 en 2009, de periode van de kredietcrisis. Toen haakten vooral kopers af door een gebrek aan vertrouwen. Nu zijn de kopers het probleem niet. Het probleem zit aan de aanbodkant. Wie zijn woning wel wil verkopen, wacht vaak met de verkoop totdat er een nieuw huis is gevonden. Zo kookt de markt verder droog.

Prijs tussenwoning het sterkst gestegen

Eigenaren van een tussenwoning zagen hun bezig het sterkst in waarde stijgen: met 22,5% in een jaar tijd naar 386.000. Ook appartementen werden fors duurder, met een stijging van 20% naar 373.000 euro. Vrijstaande woningen konden een plus van 18 procent bijschrijven. Voor een woning zonder directe buren betaal je gemiddeld 645.000 euro.

Gemiddelde vraagprijs woning lager

De gemiddelde vraagprijs van te koop staande woningen bedroeg 476.000 euro. Opvallend genoeg is dit voor het eerst sinds jaren lager dan in het vierde kwartaal een jaar eerder. Dit heeft te maken met het type woning dat te koop staan. In verhouding zijn dit nu minder vrijstaande woningen en meer tussenwoningen en appartementen. De laatste twee zijn sowieso goedkoper, waardoor de vraagprijs verschuift.

Overigens zegt de vraagprijs lang niet alles in deze markt. Circa 80% wordt boven de vraagprijs verkocht. Op tussenwoningen wordt procentueel het meest overboden. Bij duurdere type woningen wordt in percentages minder overboden. Logisch, aangezien vijf procent overbieden op zes ton meer gewicht in de schaal legt dan hetzelfde percentage op een veel lager bedrag.

Zeker in deze markt is een goede voorbereiding van essentieel belang. Toon je interesse in een woning maar weet je nog niet wat je maximaal verantwoord kunt lenen? De kans is groot dat andere kopers sneller schakelen en je voor zijn. Onze hypotheekadviseurs kunnen je voorzien van advies en je helpen goed voorbereid naar een woning op zoek te gaan. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie