Nieuws

Zorgverzekering 2022 bepalen in vijf stappen

Het is een jaarlijks terugkerend item. De zorgverzekering. Door over te stappen kun je vaak veel geld besparen. Maar hoe selecteer je een passende verzekering? Volg deze vijf stappen.

woensdag 8 december 2021
Zorgverzekering 2022 bepalen in vijf stappen

Heb je de zorgverzekering 2022 nog niet gekozen? Als je wilt overstappen heb je nog tot eind december om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Vervolgens moet je een nieuwe keus maken. Dat is vaak niet eenvoudig. Hoe pik jij de goedkoopste zorgverzekering eruit die ook nog eens aansluit bij je wensen? Met de volgende stappen helpen we je op weg.

Heb je vrije zorgkeuze? Hoe hoog zijn de vergoedingen en is een verhoogd eigen risico handig? Vragen die je kunt hebben bij het uitzoeken van de zorgverzekering 2022. Niet alleen de laagste premie is namelijk van belang.

 1. Zet je zorgbehoeftes op een rij
  Uiteraard kun je niet voorspellen welke zorg jij exact nodig hebt in 2022. Wel kan je een inschatting maken. Heb je bijvoorbeeld in de afgelopen jaren regelmatig een bezoek aan de fysiotherapeut gebracht? De kans is groot dat deze zorg volgend jaar ook nodig is. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld medicijnen, een behandeltraject bij een medisch specialist of gebitsproblemen. Heb je een lijstje gemaakt? Ga vervolgens na welke zorg onder de basiszorgverzekering 2022 valt en welke zorg je aanvullend moet verzekeren.

 2. Aanvullende zorgverzekering nodig of niet?
  De kans is groot dat niet al je zorgbehoeftes onder de basisverzekering vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tandarts, fysiotherapie of brillen en contactlenzen. Voor deze zorg kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Houd in je achterhoofd dat je aanvullende zorg vaak niet volledig vergoed krijgt. In dat geval is de rekening deels voor jezelf. Soms ben je met een aanvullende zorgverzekering duurder uit. Bereken daarom eerst of je de specifieke zorg niet beter zelf kunt betalen. 

 3. Bepaal de vorm en eigen risico van je basiszorgverzekering 2022
  Iedere Nederlander is verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. De dekking van deze basisverzekering is bij elke verzekeraar hetzelfde. De vorm kan verschillen. Het verschil zit hem in de keuzevrijheid in zorgverleners. Met een restitutiepolis heb je volledige vrije keuze. Een naturapolis biedt minder vrijheid. Vanzelfsprekend is een polis met volledige keuzevrijheid duurder.

  Bij het afsluiten van een zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico. Voor 2022 is deze vastgesteld op €385. Je kunt de premie van de basiszorgverzekering drukken door je eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit is vooral een goede optie als je verwacht weinig zorg nodig te hebben. Lees hier meer of het verhogen van je eigen risico handig is in jouw situatie.

 4. Zorgverzekering 2022 vergelijken
  In deze stap is het tijd om de zorgverzekeringen te vergelijken. Staar je niet blind op de premie van de basis zorgverzekering. Kijk ook wat de aanvullende verzekering kost, wat deze dekt en of er beperkende voorwaarden gelden. Vergeet bij het vergelijken niet te controleren bij welke zorgaanbieders je terecht kunt. Wil je graag naar het ziekenhuis bij jou in de buurt? Kies dan voor een verzekeraar die afspraken heeft met dat ziekenhuis, zodat je niet het risico loopt op een gepeperde rekening die je uit eigen zak moet betalen.

 5. Blijven of overstappen
  Tijd om de knoop door te hakken. Voldoet je huidige verzekering aan je wensen of is het tijd om over te stappen? Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan tot eind januari 2022. Wel moet je jouw huidige zorgverzekering uiterlijk in december opzeggen. Je kunt natuurlijk ook bij je huidige zorgverzekeraar wijzigingen maken in het soort polis of je eigen risico.


Het uitzoeken van een passende zorgverzekering voor 2022 is een hele klus. Maak het jezelf eenvoudig en zet je zorgwensen op een rij. Vergeet niet dat de voorwaarden van de polis soms belangrijker zijn dan de premie. Wanneer je niet op de voorwaarden let, kan dit achteraf voor hoge kosten zorgen. Zorg dus dat je weet waar je voor tekent.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie